16.1 C
Bratislava
štvrtok, 10. októbra 2024

Denník SME má novú šéfredaktorku Beatu Balogovú a Tom Nicholson vo vydavateľstve zostáva

Najčítanejšie

Vydavateľstvo Petit Press dnes informovalo o novej poverenej šéfredaktorke denníka SME. Od 1.decembra sa ňou stáva Beata Balogová, absolventka Columbia University School of Journalism a súčasná šéfredaktorka týždenníka The Slovak Spectator.   

Beata Balogová vedie už vyše desať rokov anglický týždenník The Slovak Spectator patriaci do skupiny titulov vydavateľstva Petit Press. Poverenou šéfredaktorkou denníka SME bude od 1. decembra 2014, do obdobia, kedy odovzdá riadenie The Slovak Spectator jeho novému šéfredaktorovi.

Predseda predstavenstva a riaditeľ spoločnosti Petit Press pán Alexej Fulmek uviedol, že Beáta Balogová je zárukou profesionality a ochrany nezávislého priestoru pre novinársku tvorbu v denníku SME.

„Vždy som sa snažil pri zmene šéfredaktora vyberať z interného prostredia, aby som udržal kultúru a špecifickú atmosféru nášho vydavateľstva. Príbeh denníka SME je od čias Karola Ježíka príbehom súboja o slobodu a nezávislosť. Beáta Balogová je kvalitná a vzdelaná osobnosť s dlhoročnými skúsenosťami, ktorá bude ďalej napĺňať túto misiu,“ zdôraznil pán Alexej Fulmek.

Ďalšou novinkou je zotrvanie investigatívneho novinára Toma Nicholsona  a teda pokračovanie spolupráce, i napriek pôvodne avizovanému odchodu Nicholsona, zdôvodňovaného príchodom investičnej skupiny Penta.

„Tom Nicholson bude vytvárať reportážne a investigatívne oddelenia pre denník SME  na projektovej báze. Máme dve možnosti ako to môže robiť a o týchto dvoch možnostiach stále rokujeme. Jedna možnosť je robiť to z pozície interného zamestnanca ako šéfa projektového tímu a druhá možnosť je, že to bude robiť z pozície subjektu, ktorý bude mimo Petit Pressu ako externý dodávateľ obsahu cez jeho subjekt Centrum nezávislej žurnalistiky.“, doplnil pre masmedialne.info pán Alexej Fulmek, riaditeľ vydavateľstva Petit Press.

Beata Balogová bola prvým slovenským šéfredaktorom The Slovak Spectator a vystriedala v tejto pozícii práve tohto kanadského investigatívneho novinára Thomasa Nicholsona (autora knihy Gorila). Pred jej pôsobením v Slovak Spectator pracovala v agentúrach TASR a SITA.

Je absolventkou jednej z najprestížnejších novinárských škôl na svete Columbia University School of Journalism v New Yorku. Vyštudovala aj žurnalistiku na bratislavskej Univerzite Komenského a absolvovala postgraduálne štúdium v rámci Fulbrightovho štipendia na School of Journalism na University of Missouri, Columbia.

Je spoluautorkou projektu prednášok The Best Media Traditions, v rámci ktorého úspešne pozvala na Slovensko držiteľov Pulitzerovej ceny a novinárske osobnosti ako Walta Bogdanicha, Joshuu M. Friedmanna, Tima Weinera, a Abigale Goldmanovú.

Beata Balogová: „Mojou víziou pre denník SME je udržanie jeho nezávislosti, aby noviny naďalej prinášali čitateľom všetky informácie, ktoré čitatelia potrebujú k tomu, aby si dokázali vytvoriť objektívny obraz spoločnosti. Lebo v konečnom dôsledku ide o čitateľa, on je zamestnávateľ novinára.“

Beata Balogová bude v poradí štvrtým šéfredaktorom denníka SME po Karolovi Ježíkovi (1993 – 1998), Milanovi Šimečkovi (1999 – 2006) a Matúšovi Kostolnom (2006 – 2014).

Vydavateľský dom Petit Press vydáva viac ako 30 regionálnych a celoslovenských titulov s týždenným predaným nákladom vyše 600 tisíc výtlačkov v slovenskom, maďarskom a anglickom jazyku. Do jeho portfólia patria denníky SME, Új Szó, Korzár, týždenníky Vasárnap, TV Svet, The Slovak Spectator, sieť regionálnych týždenníkov MY, sieť bezplatných schránkových novín ECHO, mesačníky Lišiak, Doma v záhrade, Magazín zdravia a Natankuj auto.

Petit Press je taktiež prevádzkovateľom najnavštevovanejšieho spravodajského servera www.sme.sk, ktorý má viac ako dva milióny unikátnych návštevníkov mesačne. Zároveň vlastní najmodernejšiu tlačiareň v regióne, inštalácia Wifag z roku 2010 a pôsobí aj v oblasti distribúcie tlače.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne