16.1 C
Bratislava
štvrtok, 10. októbra 2024

Norbert Lichtner odchádza z rádia Slobodný vysielač a zakladá si svoj vlastný projekt InfoVojna

Najčítanejšie

Norbert Lichner odchádza z rádia Slobodný vysielač a zakladá svoj vlastný projekt InfoVojna
zdroj: pixabay.com

Jeden zo zakladateľov alternatívneho internetového rádia Slobodný vysielač, definitívne ohlásil svoj odchod. Zakladá nový projekt s podobným názvom, aký mala donedávna  na Slobodnom vysielači jeho relácia – InfoVojna.

Internetové rádio Slobodný vysielač v roku 2013 spustili jeho traja zakladatelia: Norbert Lichtner, Peter Kršiak a Boris Koróni. Každý z nich vo vysielaní rádia aj moderoval. Až do 2. júla, kedy vo svojej relácii Informačná vojna Norbert Lichtner definitívne oznámil svoj úmysel z rádia odísť.

Zakladá si nový projekt s názvom InfoVojna, ktorý bude fungovať na doméne infovojna.sk. Doména bola registrovaná už 23. júna. Nové internetové rádio s rovnakým názvom by malo spustiť svoje vysielanie 1. septembra a malo by sa zaoberať vo svojom vysielaní aj zahraničnými témami.

Norbert Lichtner, ako dôvod svojho odchodu uvádza cenzúru s ktorou sa v rádiu Slobodný vysielač aktuálne stretol. Obaja zakladatelia Boris Koróni a Peter Kršiak to však odmietajú.

Rádio Slobodný vysielač funguje ako občianske združenie a tvrdí, že ich rádio je „nekomerčný a neziskový projekt“, závisí od darov prispievateľov – svojich poslucháčov.

S Norbertom Lichtnerom z rádia odchádza i Ľubomír Huďo, ktorý je zároveň i redaktorom kontroverzného časopisu Zem & Vek , uvidíme či si so sebou zoberú z rádia i platiacich poslucháčov – prispievateľov a aký bude mať dopad ich odchod na ďalší chod Slobodného vysielača. Webová stránka rádia Slobodný vysielač má v súčasnosti cez 42 tisíc denných zobrazení, z toho 8 500 unikátnych. Platiacich poslucháčov rádia je ale podľa vyjadrení N. Lichtnera len asi zhruba 1500.

Vypočujte si poslednú reláciu Informačná vojna na rádiu Slobodný vysielač z 2. júla. Norbert Lichtner v nej mal ako hostí zakladateľov rádia a ohlásil v nej svoj definitívny odchod:

 

Slobodný vysielač bol vždy projekt na okraji tradičných médií. V roku 2014 sa dokonca rádio preslávilo i verejnou podporou a propagáciou kandidátky na prezidentku Helenu Mezenskú, ktorá je poslankyňou parlamentu za stranu Obyčajní ľudia Igora Matoviča a súčasťou jej volebnej kampane boli napr. aj jej vyjadrenia „že žije zo vzduchu“, že je vyznávačkou tzv. brethariánstva.

Rádio vo svojom  vysielaní od svojho vzniku prezentovalo mnoho kontroverzných tém, niektoré i bez hlbšieho overovania faktov, čo im časť poslucháčov doteraz vyčíta. Slobodný vysielač nie je regulovaný štátnym orgánom Radou pre vysielanie a retransmisiu, ako internetové rádio a môže si teda vo svojom vysielaní dovoliť viac, no zákon by nemali prekračovať.

Marián Luha

Ďakujeme za tip na článok od nášho čitateľa Maja Straku.

Sledujte nás aj na Facebooku

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

2 KOMENTÁRE

Aktuálne