Prestížne americké žurnalistické a umelecké ocenenie Pulitzerova cena sa udeľuje už od roku 1917. Aj v tomto roku boli za svoju prácu ocenení vytrvalí a odvážni novinári, ktorým sa podarilo odhaliť závažné skutočnosti.

Pulitzerove ceny v tomto roku získali spravodajské organizácie, ktoré pripravili a zverejnili články, ktoré poukázali na nečistú finančnú minulosť prezidenta Donalda Trumpa, ale i na jeho aféry so ženami.

Členovia poroty uznali vytrvalosť novinárov a ich odvahu a boj proti čoraz silnejším útokom prezidenta Donalda Trumpa na slobodnú tlač. Informácie zverejnil Bustle.

Denník The New York Times získal cenu za 18-mesačné vyšetrovanie, ktoré odhalilo, ako sa budúci prezident a jeho príbuzní vyhýbajú plateniu daní vo výške približne pol miliardy dolárov.

Denník The Wall Street Journal získal celoštátne ocenenie za zverejnenie tajných platieb, ktoré Donald Trump zrealizoval pred voľbami v roku 2016 na vyplatenie dvoch žien, ktoré s ním mali údajne aféry.

Trumpov právnik Michael Cohen mal podľa zistení The Wall Street Journal podplatiť dve bývalé Trumpove milenky, aby mlčali a neohrozili tak jeho prezidentskú kampaň.

Cenu získal aj denník South Florida Sun Sentinel. Cena za verejnú službu je považovaná za najprestížnejšiu Pulitzerovu cenu a denník ju získal za dokumentáciu masovej streľby na strednej škole Marjory Stoneman Douglas v Parklande, pri ktorej zomrelo 17 ľudí.

Články, ktoré o nešťastí spracoval denník odhalili množstvo zlyhaní miestnych úradníkov a orgánov činných v trestnom konaní, ktoré svojím prístupom k práci prispeli k stratám na životoch prevažne mladých ľudí.

„Cítime sa ohromení a vďační. Ale je to aj smutné, pretože sme získali najväčšiu cenu žurnalistiky kvôli tragédii, ktorá sa nikdy nemala stať,“ napísal na sociálnej sieti Twitter reportér denníka South Florida Sun Sentinel, Scott Travis.

„Tohtoročné víťazné dielo opäť odzrkadľuje pevné odhodlanie presadzovať princípy tejto ušľachtilej profesie,“ pre The New York Times uviedla novinárka a administrátorka Pulitzerovej ceny, Dana Canedy.

Ocenenie si odniesli aj reportéri Associated Press za zahraničné reportáže, ktoré dokumentovali ťažký život ľudí v Jemene. V krajine zmietajúcej sa v občianskej vojne, ľudia nemajú jedlo, hoci im ho humanitárne organizácie posielajú.

Skorumpovaní úradníci nedovolia, aby sa táto pomoc k ľuďom dostala. Ako vojaci sú tu nasadzované aj deti a väzni sú mučení.

Za svoju prácu získali ocenenie aj reportéri agentúry Reuters, ktorí svojimi fotografiami zdokumentovali cestu migrantov z Južnej a Strednej Ameriky do USA.

Pulitzerova cena sa v súčasnosti udeľuje v oblasti americkej literatúry, žurnalistiky a hudby. O víťazoch rozhoduje Kolumbijská univerzita. Hlavná Pulitzerova cena má podobu zlatej medaily.