14.4 C
Bratislava
štvrtok, 10. októbra 2024

RTVS uvedie počas Veľkej noci premiéru oceňovaného filmu Po strnisku bosý, aj nový dokument Kapela

Najčítanejšie

Počas Veľkonočných sviatkov Jednotka odvysiela oceňovaný koprodukčný film Po strnisku bosý a rozprávku Keď draka bolí hlava. Dvojka bude pokračovať v tradícii uvádzania nových dokumentov RTVS počas sviatočných večerov.

Na Veľkonočný pondelok sa diváci môžu tešiť hneď na dve premiéry – road movie s názvom Kapela a hudobný dokument Život na živo – Jana Kirschner.

Premiéry, zaujímavé rozhovory, priamy prenos z Vatikánu, špeciálne hudobné skladačky a exkluzívne koncerty pripravila pre svojich poslucháčov aj rozhlasová časť RTVS.

Jednotka

Sviatočné Veľkonočné vysielanie na Jednotke v piatok o 10:00 uvedie priamy prenos z Pašiových služieb Božích na Veľký piatok zo Sabinova. Vo sviatočnom duchu sa ponesie aj dvojdielny film Pavol VI. – Pápež v búrlivých časoch, ktorého prvú časť odvysiela Jednotka v piatok o 11:40, pokračovanie si budú môcť diváci pozrieť v sobotu.

Očovské pastorále z roku 1973 s Júliusom Pántikom a Jozefom Kronerom si budú môcť pozrieť diváci v sobotu o 20:30. Veľkonočnú sv. omšu z Námestia sv. Petra vo Vatikáne, ktorú bude celebrovať pápež František, s požehnaním mestu a celému kresťanskému svetu Urbi et Orbi bude už tradične vysielať Jednotka v priamom prenose v nedeľu o 10:00.

Počas Veľkej noci odvysiela Jednotka viacero rozprávkových titulov. V nedeľu (21. 4.) o 20:30 to bude v premiére koprodukčná rozprávka Keď draka bolí hlava, v piatok (19. 4.) „Jak se budí princezny“ a v pondelok česká rozprávka „Třetí princ“. Počas štyroch sviatočných dní, od piatku do pondelka, pripravila Jednotka do vysielania aj rozprávky bratov Grimmovcov.

V slovenskej televíznej premiére v pondelok o 20:30 odvysiela Jednotka film Jana Svěráka Po strnisku bosý.

Dvojka

Vysielaniu Dvojky počas Veľkej noci budú dominovať najmä prémiové dokumenty a hudba. Na Veľkonočný pondelok sa diváci môžu tešiť hneď na dve premiéry – road movie režiséra Ladislava Kaboša s názvom Kapela predstaví Gypsy Band Lomnické Čháve na ceste za lepším životom a hudobný dokument Život na živo – Jana Kirschner v réžii Juraja Johanidesa prináša príbeh obľúbenej speváčky na pozadí hudby z projektu Moruša čierna.

Priaznivci populárnej hudby si prídu na svoje aj na Veľkonočnú nedeľu, neskôr večer ich čaká koncert Tomáša Klusa na podujatí Mosty Gesharim. V pondelok si diváci budú môcť pozrieť najnovšie predstavenie obľúbeného Slnečného cirkusu: Toruk – prvý let.

Na Veľký piatok Dvojka odvysiela film Biblia: Genesis, večer si diváci budú môcť pozrieť priamy prenos z Krížovej cesty z rímskeho Kolosea. Sviatočnú atmosféru a posolstvo Veľkej noci podčiarkne aj pôvodný dokument Katedrála svätého Martina – Spišská kapitula a francúzska dokumentárna snímka Mont Saint Michel – zázrak pod drobnohľadom či akvizičný dokument Samuraj vo Vatikáne.

Rádio Slovensko

Rádio Slovensko prinesie počas veľkonočných sviatkov niekoľko zaujímavých rozhovorov a premiér. Na Bielu sobotu to bude rozhovor so šéfkuchárom Milan Šavelom o jarnej sviatočnej kuchyni, na Veľkonočnú nedeľu s bratislavským pomocným biskupom Jozefom Haľkom a výtvarníčkou Katarínou Vavrovou.

Na Veľkonočnú nedeľu si poslucháči môžu od 9:00 vypočuť prenos omše z Katedrály sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici a po 11:30 priamy prenos z Vatikánu Urbi et Orbi. Na Veľkonočný pondelok odvysiela Rádio Slovensko premiéry dvoch prozaických miniatúr v interpretácii moderátorov Romana Bomboša a Ivany Ilgovej.

Od 9:00 odznie premiéra rozhlasovej hry Stanislava Štepku Súpis dravcov s podtitulom Správa o krajine pod Tatrami, s pesničkami Jána Melkoviča a Juraja Haška. Šibačkový deň doplní o 11:00 zábavník Pichli vidly.

Rádio Regina Západ

Na Veľký piatok Rádio Regina Západ odvysiela o 15:00 Pašiové evanjelické Služby Božie a od 16:05 priblíži pohnutý osud legendárneho obrazu Leonarda da Vinciho Posledná večera. Po 19:30 bude spisovateľ Anton Baláž spomínať na prekonávanie osudových prekážok v literárnej tvorbe. Jeho prvú zbierku poviedok zakázali v roku 1970.

Práve v tom čase sa zoznámil sa s publicistom Jurajom Špitzerom, ktorý už bol zakázaným autorom. Pri príležitosti tohtoročnej storočnice Juraja Špitzera skúma Anton Baláž rôzne archívy a píše jeho spletitý životný príbeh. Na Bielu sobotu zavedie Rádio Regina Západ poslucháčov o 18:30 na pútnické miesto do francúzskeho Alsaska, kde sa nachádza ženský benediktínsky kláštor, založený sv. Otíliou.

Na Veľkonočnú nedeľu pripravilo od 8:05 premiéru rozprávkovej hry Železné črievice na motív povesti Pavla Dobšinského. Po 17:05 uvedie sviatočné pásmo Na dovolenke na Islande.

Poslucháči sa zoznámia so slovenským biskupom, s misionárom, ale aj so Slovákmi, ktorí na Islande pracujú a astronóm sa im pokúsi priblížiť polárnu žiaru, ktorú tam bude pozorovať.

Po stopách potoka Drevenica je jarné sviatočné pásmo zo života dedín pod Tríbečským pohorím, kadiaľ potok preteká s povesťami, mýtmi i skutočnými zážitkami. Rádio Regina Západ ho odvysiela na Veľkonočný pondelok o 16:05.

Rádio Regina Stred

Rádio Regina Stred pripravilo na Veľký piatok dve premiéry. Prvou bude o 13:05 fíčer Gipsy o legende vysokých Tatier Vladimírovi Tatarkovi, prezývanom Gipsy, ktorý bol vynikajúcim horolezcom, obetavým horským záchranárom a skialpinistom.

Druhou bude o 14:05 rozhlasové pásmo Žltá ľalia. Pripomenie život a dielo jednej z najväčších osobností slovenskej literatúry Jána Bottu. Relácia Zahrajte mi túto z banskobystrického štúdia ponúkne od 16:05 príspevky o zvykoch a tradíciách viažucich sa k Veľkému piatku a ľudové piesne, ktoré umocnia atmosféru sviatočného dňa.

Na Veľkonočnú nedeľu prinesie o 15:05 v premiére reláciu Studnička – Symboly jari. O ich význame v zvykosloví budú hovoriť obyvatelia rôznych obcí stredného Slovenska. Vysielanie Rádia Regina Stred priblíži na Veľkonočný pondelok tradičnú oblievačku so šiestimi folklórnymi súbormi, tradície očami odborníkov, ale i zaujímavé turistické tipy.

Rádio Devín

Prúdové vysielanie Rádia Devín nahradia počas veľkonočných sviatkov špecializované, tematicky súvisiace relácie. Na Veľký piatok bude o 6:30 znieť vokálno-inštrumentálna hudba Christiana Friedricha Ruppeho – Veľkonočná kantáta.

O 7:00 odvysiela rozprávku Ondreja Sliackeho na biblické motívy Dávid a Absolón, ktorú o 8:00 nahradí rozhlasové pásmo Anny Brillovej Veľký piatok. O 8:30 ponúkne Rádio Devín špeciálnu veľkopiatkovú edíciu relácie zameranú na sakrálnu hudbu Musica Sacra s tvorbou skladateľa Orlanda di Lassa.

O 14:00 si poslucháči môžu vypočuť Zborovú hudbu pravoslávia. Ars litera sa o 17:30 bude venovať staroslovienskej literárnej pamiatke, úvodu k Svätému písmu Proglas, ktorý vysvetľuje zmysel prekladu Božieho slova do jazyka Slovanov.

V sobotu sa redaktor Igor Javorský bude od 8:00 venovať v relácii Musica Sacra téme Bielej soboty v sakrálnej hudbe. Soňa Horňáková v relácii Gramoretour o 11:40 ponúkne výber z CD Nepýtaj sa ma legendárnej kresťanskej kapely Kapucíni.

O Bielej sobote sa bude v publicistickej relácii Reflektor o 17:05 rozprávať s hosťami moderátor Štefan Chrappa. O 19:00 Rádio Devín uvedie oratórium Josepha Haydna Stvorenie so speváčkou Luciou Popp v podaní Bavarian Radio Symphony Orchestra.

Veľkonočnú nedeľu privíta Rádio Devín hneď po polnoci reláciou Juraja Gembického a Hany Rodovej Zvonenie storočiami. Vystrieda ju príbeh o zvonolejárovi Urbanovi a Urbanovej veži v Košiciach, ktorá vyhorela práve na Veľkú noc v roku 1556, pod názvom Hlahol odpustenia.

O 7:00 zaznie premiéra relácie Krajina duše o Veľkonočnom tajomstve. Nedeľné hudobné matiné o 10:30 ponúkne Slávnostnú hudbu k Veľkonočnej nedeli Jána Levoslava Bellu, Widora a Duruflého.

O 16:00 uvedie Rádio Devín v rámci relácie Hrá SOSR Nedeľný Veľkonočný koncert. Zaznejú v ňom rôzne podoby veľkonočnej hudby s úryvkami z básní a zo svetovej premiéry skladby Jorge Bossa – Syn Davida. Dramatické Rádio Devín o 21:00 prinesie hru Jána Kopeckého Komédia o umučení a slávnom vzkriesení Pána a Spasiteľa nášho Ježiša Krista.

Vysielanie na Veľkonočný pondelok začne Rádio Devín o 7:00 fíčrom Deň po zmŕtvychvstaní. Špeciálna hudobná skladačka ponúkne od 16:00 ľudovú, zvykoslovnú a klasickú zmes skladieb v duchu Veľkonočného pondelka a jeho tradícií.

Svetové Rádio Devín v rámci Exkluzívnych koncertov zo sveta uvedie o 19:00 Veľkú klasiku, ktorú o 22:00 vystrieda komorný koncert Ophelia Giallard.

(ts)

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne