14.4 C
Bratislava
štvrtok, 10. októbra 2024

Prima slávi 26 rokov na televíznom trhu

Najčítanejšie

Prvá česká komerčná televízna stanica – televízia Prima (predtým Premiéra TV) – začala vysielať 20. júna 1993 v Prahe a v stredných Čechách. O rok neskôr dostala licenciu na celoplošné vysielanie.

V priebehu rokov sa z jednej stanice Prima rozrástla do veľkej mediálnej skupiny s ôsmimi kanálmi a ročným obratom 3,5 mld. Českých korún. Momentálne pracuje na spustení deviateho kanála, CNN Prima News.

Priemerný share skupiny Prima je od začiatku tohto roka 23,81% v celodennom vysielaní a 25,00% v prime time v CS 15+. Medzi aktuálne najúspešnejšie formáty patrí na jar uvedený seriál Čierne vdovy, ktorý v priemere sledovalo 1 230 000 divákov, a miniséria Linka, ktorej prvý diel sledovalo 1 129 000 divákov v CS 15+.

„Hoci nám sledovanosť skupiny Prima medziročne rastie, rozhodli sme sa pri príležitosti 26. narodenín ešte posilniť u divákov vnímanie značky Prima pomocou rozsiahlej imidž kampane. Kreatívne stvárnenie zachytáva reálne ľudí, ktorí v bežných životných situáciách zažívajú spoločné zážitky, rovnako ako ich spolu prežívajú diváci pri televíznych obrazovkách. Logicky sme tak nadviazali na doterajšiu komunikáciu v duchu „Je nám spolu Prima“ a dodali jej nový, emocionálnejší rozmer. Radi by sme, aby ľudia Primu vo výsledku vnímali ako značku, ktorá je súčasťou ich každodenného života a s ktorou môžu spoločne prežívať všetky svoje emócie, “ povedal Marek Singer, generálny riaditeľ FTV Prima.

Pri zrode prvej českej komerčnej stanice stáli režisérka Marie Poledňáková, režisér Jiří Menzel a Jitka Markvartová. Už vtedy vysielala Premiéra TV program zameraný na celú rodinu, kde nechýbali americké trháky ako Podraz s Robertom Redfordom, Čeľuste alebo legendárny seriál Sága rodu Forsyth. Nemenej zaujímavé boli hudobné prenosy Hviezdy popu a rocku, ktoré predstavovali vtedajšie špičky svetovej hudobnej scény (Peter Gabriel, Pink Floyd, Eurythmics). Vo večernom čase sa mohli predovšetkým diváčky tešiť na prvýkrát v Česku uvedenú argentínsko-talianskou telenovelu Manuela (rychlodabovanú jedným hercom).

Medzi vôbec prvé relácie vlastnej tvorby patrili Deník, t.j. dnešné VELKÉ ZPRÁVY, a Svět 95, ktorý sa vysiela dodnes ako Prima ZOOM svět. Nasledovali relácie Premiéra Magazín, Premiéra Klub, ktoré mapovali regionálnu problematiku. S nakrúcaním vlastných programov prichádzali aj prvé tváre Premiéry TV, ako napríklad Markéta Fialová, Martina Kociánová, Patricie Strouhalová, Martin Veselovský, Mirka Všetečková, Pavel Anděl, Bořek Slezáček, Daniel Takáč či Martin Ondráček.

Po získaní celoplošnej licencie v roku 1994 bol zásadným míľnikom v histórii televízie Premiéra rok 1997, kedy sa zintenzívnila vlastná tvorba. V tom čase vznikli dnes už ikonické relácie ako Prima jízda, Nikdo není dokonalý, či Carusošou. V roku 2004 oslovila Prima divákov svojou prvou veľmi úspešnou rodinnou ságou „Rodinná pouta“, na ktorú v roku 2007, rovnako tak vydarene nadviazal seriál Veľmi křehké vztahy.

Roky 2005 i 2006 boli v znamení celej rady reality šou, vznikli napr. VyVolení, Chůva v akci či Trosečník. V roku 2008 sa televízia zviditelnila vďaka vôbec prvej českej telenovele Ošklivka Katka, ktorá bola nakrútená podľa kolumbijskej telenovely Yo soy Betty, la fea.

Rok 2009 sa niesol v duchu lifestylových relácií (oi. Nahá jsi krásná, Ano, šéfe!). V roku 2010 Prima prišla s reláciou Prostřeno! a s novým seriálom Cesty domov. V spolupráci s TV JOJ nakrútila talentovú šou Česko Slovensko má talent.

V roku 2014 uviedla Prima populárny seriál Vinaři z prostredia juhomoravských vinohradov. V posledných rokoch Prima natáča celý rad ikonických seriálov ako Přístav (2015), Ohnivý kuře (2016) či Modrý kód (jar 2017). Prvýkrát sa tiež na obrazovky dostáva kultoáý show Pevnost Boyard (jeseň 2016) s českými súťažiacimi.

V loňském roce televize Prima uvedla příběhy bláznivé rodinky s názvem Krejzovi. Komediální seriál o jedné rodině, veterinární klinice a místním rádiu, který se odehrává v malém městečku. V červnu letošního roku přichází Prima s čtyřdílným seriálem Linka a pořadem Prima Mazlíček.

V minulom roku televízia Prima uviedla príbehy bláznivé rodinky s názvom Krejzovi. Komediálny seriál o jednej rodine, veterinárnej klinike a miestnom rádiu, ktorý sa odohráva v malom mestečku. V júni tohto roku prichádza Prima s štvordielnym seriálom Linka a reláciou Prima Mazlíček.

seriál Linka (foto: TV Prima)

(ts)

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne