18.7 C
Bratislava
streda, 9. októbra 2024

Otvára sa 6. ročník Journey – unikátnej letnej školy pre budúcich novinárov

Najčítanejšie

Desať dní medzi svetovými novinárskymi esami, to sľubuje práve otvorený nový ročník programu Journey: Journalism Bootcamp. Je určený študentom žurnalistiky a príbuzných odborov z Českej i Slovenskej republiky a ďalších deviatich krajín.

Prihlášky budú otvorené do 30. apríla 2021 a úspešní kandidáti získajú štipendium pokrývajúce všetky náklady, vrátane kurzovného, ubytovania, cestovných výdavkov alebo stravy.

„Nezávislá žurnalistika je jedným z hlavných pilierov demokratickej spoločnosti. Aj preto nadácia Bakala Foundation už po šiesty raz organizuje program Journey. V rámci neho mladým novinárom predstavujeme žurnalistiku zo všetkých možných uhlov pohľadu a v podaní skutočných kapacít z českých i zahraničných médií,“ hovorí Václav Pecha, riaditeľ nadácie Bakala Foundation.

„Študenti sa potom môžu ľahšie rozhodnúť, akým smerom sa chcú vo svojej novinárskej kariére vydať a veríme, že budú aj lepšie vybavení na to, aby robili skutočne objektívnu a nezávislú žurnalistiku,“ doplnil Václav Pecha.

Journey je unikátna letná škola, ktorá je medzi ašpirujúcimi žurnalistami obľúbená. Svoje životné skúsenosti tu mladým novinárom budú odovzdávať renomovaní profesionáli zo špičkových médií na českej i celosvetovej scéne.

Patria k nim napríklad CNN, The New Yorker, The Washington Post či agentúry Reuters, Bloomberg alebo AP.

Medzi prednášajúcimi sú zvučné mená ako Adam Entous, držiteľ Pulitzerovej ceny z roku 2017, alebo Jessica Bruder, novinárka a autorka ocenenej knihy Nomadland. Tá sa stala predlohou filmu aktuálne nominovaného na filmových Oscarov v šiestich kategóriách.

V priebehu desiatich dní sa študenti budú zúčastňovať prednášok a workshopov na témy ako napríklad novinárska etika, práca so zdrojmi, investigatívna žurnalistika, fotožurnalistika a mnoho ďalších.

Nebude chýbať ani práca v teréne, simulovaná práca v newsroome a tímová reportáž. V neposlednom rade je pre študentov nesmierne prínosná aj možnosť získať spätnú väzbu od tých najpovolanejších.

Akcia má skutočne medzinárodný presah a ponúka príležitosť budovať profesijné kontakty naprieč hranicami. Prihlásiť sa môžu študenti žurnalistiky z celkom 11 krajín sveta: Českej republiky, Slovenska, Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Ukrajiny, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Veľkej Británie a USA.

„V roku 2020 sa kvôli pandémii a obmedzeniu cestovania nemohol program realizovať. Naozaj veríme, že sa Journey tento rok uskutoční a urobíme pre jeho realizáciu všetko, čo bude v našich silách. Program sa uskutoční v období od 5. až 15. augusta 2021 v Prahe,“ hovorí Petra Judová, manažérka programu Journey.

Nadácia Bakala Foundation, ktorá program organizuje, má za cieľ podporovať rozvoj mladých talentov a prispieť tak nielen k naplneniu ich životných cieľov, ale aj k zlepšeniu celej spoločnosti.

Podpora nezávislej žurnalistiky je preto dôležitým pilierom pôsobenia nadácie. V súčasnosti tím nadácie pripravuje aj ďalšie programy v tejto oblasti, o ktorých bude v nasledujúcich mesiacoch informovať.

(ts)

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne