Prispôsobte preferencie súhlasu

Súbory cookies používame, aby sme vám pomohli efektívne sa pohybovať a vykonávať určité funkcie. Nižšie nájdete podrobné informácie o všetkých súboroch cookies v každej kategórii súhlasu.
Súbory cookies, ktoré sú kategorizované ako „Nevyhnutné“, sú uložené vo vašom prehliadači,
pretože sú nevyhnutné na spustenie základných funkcií stránky. Používame aj cookies tretích strán, ktoré nám pomáhajú analyzovať, ako používate túto webovú stránku, ukladať vaše preferencie a poskytovať obsah a reklamy, ktoré sú pre vás relevantné. Tieto cookies budú uložené vo vašom prehliadači iba s vaším predchádzajúcim súhlasom. Môžete sa rozhodnúť povoliť alebo zakázať niektoré alebo všetky tieto súbory cookies, ale zakázanie niektorých z nich môže ovplyvniť váš zážitok z prehliadania.

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

1.9 C
Bratislava
sobota, 11. januára 2025

Na Jednotke štartuje nová relácia Veľkou lyžicou

Najčítanejšie

„Kulinárium slovenských potravín“ – aj tak by sa dala nazvať nová gastronomická relácia RTVS Veľkou lyžicou, ktorá odštartuje na Jednotke prvou epizódou už v nedeľu 4. februára o 18.15 h. Divákom postupne predstaví cestu jednotlivých ingrediencií na Slovensko, ich lokálne pestovanie, zaujímavosti a unikátne recepty, ktoré oživia každú domácnosť.

V prvej časti relácie sa vydáme po stopách jednej z najdôležitejších ingrediencií slovenskej kuchyne – cibuli. Cibuľa patrí k najstarším potravinám na svete, ľudia ju poznali a hojne využívali už v období staroveku. Na Slovensku sa v súčasnosti pestuje niekoľko jej druhov, ale medzi tie najznámejšie patrí cibuľa zimná, šalotka či perlovka.

Pozrieme sa do Pukanca, malebnej obce nachádzajúcej sa na úpätí Štiavnických vrchov. Miestni obyvatelia, prezývaní aj cibuliari, nám o svojej vychýrenej potravine čo to povedia a tiež ukážu ako ju správne pestovať. Šéfkuchár Dano Hrivňák nám ju zas predstaví v nadčasovom recepte pri opekačke a popri tom vysvetlí ako cibuľu správne krájať.

Veľkou lyžicou je gastronomická zábavno-vzdelávacia relácia, ktorá v každej epizóde predstaví jednu potravinovú ingredienciu, či jedlo, ktoré všetci dobre poznajú, ale z nového pohľadu s množstvom zaujímavostí a originálnych inšpirácií. V prvej sérii sa tak diváci dozvedia všetko o cibuli, cesnaku, fermentovanej zelenine, hubách, vajciach, rybách z jazier, a mnohých ďalších surovinách, ale navštívia aj tradičnú slovenskú zabíjačku.

Reláciou budú divákov sprevádzať dvaja moderátori a prieskumníci Peter „Šarkan“ Novák a Juhoafričanka Octavia McKenzie, ktorí sa snažia získať nové informácie nielen o surovine, ale aj regiónoch, kde sa pestuje.

Octavia navštívi farmy, chovy, dediny a hlavne ľudí, ktorí sa pestovaním a spracovaním vybranej suroviny zaoberajú, kým Šarkan vyspovedá zaujímavých hostí, odborníkov, známe tváre a so šéfkuchárom divákom poradí ako so surovinou správne, a v receptoch aj originálne, pracovať. Návštevy na farmách u lokálnych pestovateľov, či chovateľov predstavia divákom aj zákutia celého Slovenska, ktoré môžu byť novou inšpiráciou na výlet.

Medzi hosťami sa predstavia etablovaní kuchári ako napríklad Dano Hrivňák, Gabo Kocák, či Tomáš Lysý, známe osobnosti so vzťahom ku gastronómii ako napríklad Martin „Pyco“ Rausch, Martin Nikodým, či Naty Žúreková a mnohí ďalší.

(ts)

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne