Starostovi Rače Michalovi Drotovánovi jeho voliči nastavili zrkadlo,  v eurovoľbách 8. júna 2026 získal len 260 hlasov, z čoho priamo v Rači len 72 hlasov.

V roku 2022 získal Michal Drotován v komunálnych voľbách od obyvateľov v Rači 5603 hlasov. Aj keď vyhlasoval, že ak by bol zvolený do europarlamentu ostane i naďalej vo funkcii starostu až do konca roka 2026. I tak ho ani Račania, ktorí ho volili za starostu, v aktuálnych voľbách nepodporili a získal len zanedbateľnú podporu 260 hlasov. > Pozrite si výsledky volieb

Volebná účasť v SR dosiahla v eurovoľbách v sobotu 8. júna 2024 historicky najvyššiu úroveň – 34,38 percenta, svoje hlasovacie právo využilo 1 505 176 voličov. V Rači bola volebná účasť vyššia 45,34%, Drotován tam ale získal len 72 hlasov. Račanka Dagmar Kramplová z Kopaníc, ktorá kandidovala za Slovenskú národnú stranu v Rači dostala len 14 hlasov. Pre porovnanie volebná účasť v posledných komunálnych voľbách v roku 2022 bola v Rači 38,6% a na celom Slovensku 46,1%.

V aktuálnych eurovoľbách získali pre stranu Demokrati Juraj Šeliga 15 217 hlasov, Štefan Hamran 28 958 hlasov, či Jaroslav Naď 31 751 hlasov. Medzi dlhodobých kritikov starostu Drotována v Rači patrí miestny poslanec Ján Polakovič a bývalý starosta a súčasný miestny a župný poslanec Peter Pilinský.

Starosta Rače sám o sebe hovorí, že je stredo-pravičiar, v roku 2023 podporil stranu Demokrati a bývalého premiéra Eduarda Hegera vo voľbách do NRSR. Na zozname kandidátov do eurovolieb v rámci volebnej komunikácie strany Demokrati neuvádzal za ktorú mestskú časť vlastne kandiduje, bolo tam uvedené len „starosta mestskej časti“, nie starosta mestskej časti Rača.

„Ďakujem každému, kto ma podporil krúžkom, bola to zaujímavá skúsenosť,“ uviedol Michal Drotován k výsledkom eurovolieb na sociálnej sieti a doplnil: „Politik by mal vždy prebrať aj osobnú zodpovednosť – v mojom prípade to znamená, že v budúcnosti už nebudem kandidovať v celoštátnych voľbách“.

Starosta Rače Michal Drotován sa „preslávil“ viacerými kontroverznými postojmi a rozhodnutiami, okrem odvolania veliteľky dobrovoľných hasičov Daniely Olenočinovej v roku 2023, napr. zrušením organizácie Vianočných trhov v roku 2023 pre údajne zlú predpoveď počasia, či vyškrtnutím kapely Maduar zo zoznamu účinkujúcich počas Račianskeho vinobrania v roku 2023, pre ich údajné konšpiračné názory, aby sa vzápätí paradoxne tá istá kapela objavila na zozname účinkujúcich na Račianskych hodoch v roku 2024, alebo objednaním služieb od externého dodávateľa na zabezpečenie záhradníckych prác, i keď mestská časť Rača má vlastné stredisko údržby zelene. Ale najvážnejšia je jeho podpora spolku ZVV, ktorý dlhodobo šíri konšpirácie a xenofóbne názory.

„Že sa členovia ZVV dlhodobo pohybujú v okolí strany SNS je verejne známa informácia, kandidovali viackrát za SNS aj do obecného či župného zastupiteľstva. Je to strana, s ktorej názormi sa nestotožňujem. Je však na politickej scéne od roku 1990 a ľudia sa môžu demokraticky rozhodnúť, koho volia či podporujú. To, čo píšete šíri aj Andrej Danko. Pokiaľ viem, tak ide o oficiálnu politickú líniu SNS,“ bagatelizoval spoluprácu medzi ZVV a mestskou časťou Michal Drotován, starosta Rače. Spolok ZVV vedie v priestoroch račianskej hasičskej zbrojnice kontroverzný bývalý miestny poslanec Ľubomír Krampl, ktorý je manžel poslankyne SNS Dagmar Kramplovej.

repro foto: spravy.rtvs.sk
Pozrite si ako hlasovali obyvatelia Rače v eurovoľbách 8. júna 2024 (repro foto: spravy.rtvs.sk)
Michal Drotován v roku 2022 kandidoval v Rači ako nezávislý, dnes je na kandidátke politickej strany v eurovoľbách (foto: smedemokrati.sk)

Viac článkov o mestskej časti Rača nájdete na Račianskom Večerníku.