17.2 C
Bratislava
streda, 9. októbra 2024

Ako správne vybrať odolnú hydroizoláciu

Najčítanejšie

Považujeme ju za nevyhnutnosť pri každom stavebnom projekte či jeho samotnom procese. Hydroizolácii však na trhu nájdeme viacero. Ako sa pri jej výbere nepopáliť?

Samostatné prevedenia izolácií sa od seba odlišujú schopnosťami, ale aj špecifickými vlastnosťami. Disponujú výhodami a nevýhodami, ktoré ich predurčujú k použitiu vo viac či menej špecifických prípadoch.

Odolná hydroizolácia ochráni budovu pred vodou, baktériami a plesňami

Poďme ale od začiatku. O čo vlastne ide? Hovoríme o procese, ktorý má za úlohu eliminovať prenikanie vody a vlhkosti do interiéru cez konštrukciu alebo povrch. Odolná hydroizolácia sa využíva napríklad pri izolácii nádrží, striech, terás, balkónov či betónových plotov a stien. Vieme tak predísť škodlivým účinkom vody, pri ktorej musíme rátať s baktériami alebo plesňami. V neposlednom rade zabudneme na strach z poškodenia konštrukcie. Medzi ti najčastejšie využívané formy hydroizolácií patria fóliové membrány, tekuté membrány a cementové nátery. Pri ich výbere dbajte na podmienky, v ktorých sa bude nachádzať a konkrétne potreby projektu.

Hlavné faktory pre správny výber

Ako však zvoliť naozaj vhodný typ hydroizolácie? Nie je to ako kúpiť mikrocementovú stierku či farbu na steny, v tomto prípade zohráva dôležité úlohy množstvo zaujímavých faktorov. V prvom rade preskúmajte požiadavky stavebného projektu o čosi konkrétnejšie. Dôležitý je aj typ povrchu, pre ktorý sa hodí iné hydroizolačné prevedenie. Myslíte aj na dlhú životnosť a spoľahlivosť, keďže ide o dlhoročnú investíciu do vášho bývania. Hydroizolácia sa objavuje na trhu v rôznych cenových hladinách, nájde si tu práve to svoje každá spoločenská vrstva. Ak si nie ste istí správnym výberom, určite sa nehanbite nechať si poradiť od odborníkov. Majte na mysli, že správny výber hydroizolácie je veľmi dôležitou cestou k eliminácii prenikania vody do budovy a tým pádom aj jej ochranu pred navlhnutím.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne