17.6 C
Bratislava
streda, 9. októbra 2024

Staré Mesto spojilo knižnicu a kultúrne centrum do jedného priestoru, prepojenie dvoch inštitúcií prináša nové možnosti

Najčítanejšie

V Starom Meste na Gaštanovej 19 vzniklo moderné, čiastočne zrekonštruované kultúrno-komunitné centrum s knižnicou. Poskytne komfortný priestor na vzdelávanie, voľnočasové aktivity a stretávanie sa.

Spojením Staromestského centra kultúry a vzdelávania s jednou z pobočiek Staromestskej knižnice sa obyvateľkám, obyvateľom, ale aj žiakom z okolitých škôl a škôlok, otvárajú nové možnosti vyžitia.

V priestoroch na Gaštanovej 19 dlhoročne funguje jedno z piatich Staromestských centier kultúry a vzdelávania, pobočka Staromestskej knižnice bola naopak zriadená na Západnom rade 5, v dlhodobom podnájme.

Tento priestor však nebol vyhovujúci pre knižničné účely, absentoval centrálny priestor pre školské kolektívy, ako aj detský kútik, a preto sa od roku 2012 opätovne začalo uvažovať o možnostiach presťahovať sa do iného priestoru.

Návrh spojiť knižnicu práve s vlastným kultúrnym centrom bol schválený mestskou časťou Staré Mesto koncom roka 2023. Cieľom spojenia bol prienik viacerých cieľových skupín – detí, mládeže, rodičov s deťmi a seniorov. Zároveň však prináša aj dlhodobú finančnú úsporu po opustení prenajímaného priestoru na Západnom rade.

„Spojením sme dosiahli nielen vyššiu atraktivitu priestoru, ale aj kvalitu a priestor naozaj pre všetkých. Elementárnym poslaním knižnice je práca so začínajúcimi čitateľmi a čitateľkami, ale aj posilňovanie lokálnej komunity. V rámci programu bude knižnica naďalej pokračovať v projektoch ako susedská semienkáreň, dobrodružné čítania, či premietaní klubových filmov,“ hovorí riaditeľka Staromestskej knižnice Jana Slezáková.

Jednou z technických noviniek je napríklad aj samoobslužná stanica (selfcheck), ako pilotný knižničný projekt slúžiaci na požičanie alebo vrátenie kníh. Kultúrno-vzdelávacie centrum bude tiež bez obmedzení pokračovať vo všetkých svojich rozbehnutých aktivitách a programe.

„Chceme naďalej pokračovať v nastavenom programe, ako aj rozvíjať ďalšie aktivity. Zázemie tu je vybudované, čo je skvelé. Verím, že nový priestor a bohatá ponuka podujatí pritiahne aj nových návštevníkov,“ dopĺňa vedúci oddelenia kultúry Marko Popovič.

Nová dispozícia a presvetlenie priestoru

Interiér prešiel výraznou dispozičnou zmenou, ktorá podčiarkuje jeho rôznorodé možnosti využitia. Adaptovali sa priestory používané ako spoločenská miestnosť, časť kancelárskych priestorov sa zredukovala, tak aby sa vytvorila potrebná plocha pre knižnicu.

Hlavným zámerom bolo vytvoriť multifunkčný priestor, ktorý je možné používať na rôzne účely a pre rôzne vekové kategórie návštevníkov. Priestor prešiel výraznými zmenami, ktoré zabezpečujú funkčnosť používaného interiéru.

Z pohľadu limitovaného objemu financií mestská časť pristúpila k obnove hlavných častí a redefinovania pôvodného priestorového rozloženia, pričom sa však zachovali napríklad toalety a iné prvky z prvej časti premeny budovy, ktorá prebehla už začiatkom minulého roka.

„Zadaním bolo vytvoriť minimálnu intervenciu z hľadiska nákladov tak, aby sme priestor jednoducho vedeli adaptovať na jeho novú funkciu. Čiastočne sme odstránili niektoré priečky respektíve demontovali z nich plechový obklad a nahradili ho transparentným polykarbonátovým obkladom, aby sme priestory lepšie presvetlili,“ hovorí architekt Andrej Olah zo spoločnosti GRAU.

V budove sa vymenila elektroinštalácia, podlahy a priestor sa vymaľoval. Použité boli jednoduché a ekonomické materiály ako komôrkový polykarbonát, oceľové a hliníkové profily a podobne. Podlaha je z kvalitného kaučuku, tak aby vydržala vysokú záťaž priestoru.

“Veľmi sa teším, že nám architekti splnili najzákladnejšie želanie, ktorým bolo šikovne vpustiť denné svetlo do veľmi tmavého, ponurého priestoru. Samozrejme, budova by si zaslúžila aj celkovú rekonštrukciu, no aj takéto z finančného pohľadu malé zásahy vedia spraviť veľkú zmenu,” hovorí Dana Kleinert, zástupkyňa starostu.

„Je to obnovený, naozaj príjemne premenený priestor, ktorý bude slúžiť okolitým komunitám naprieč generáciami a záujmami,“ uzatvára starosta Starého Mesta Matej Vagač.

Na úprave bezprostredného okolia Staré Mesto ešte pracuje. V spodnej časti dvora bude osadených zopár herných prvkov pre deti, exteriérové povrchy boli vyčistené a vznikli tak nové plochy pre posedenie či malú čitáreň. Rekonštrukcia spomínaných priestorov stála mestskú časť 30-tisíc eur.

Knižnica na Gaštanovej 19 v lete

Počas leta bude knižnica fungovať v letnom režime a nasledovnom otváracom čase:
pondelok, streda: 12.00 – 18.00 hod
utorok, štvrtok: 8.00 – 15.00 hod
piatok: 8.00 – 12.30 hod

Už počas tohto leta bude k dispozícii exteriérová čitáreň. Čitatelia a čitateľky nájdu v pobočke obľúbené tituly – spoločenskú beletriu, detektívky, ľúbostné romány a knihy pre deti.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne