17.6 C
Bratislava
streda, 9. októbra 2024

V Starom Meste sa otvára príťažlivá polyfunkčná knižnica. Nájdete ju na Záhrebskej 8

Najčítanejšie

Moderná, atraktívna a priestranná. Aj týmito prívlastkami by sa dala charakterizovať novozrekonštruovaná pobočka na Záhrebskej ulici. Obľúbená knižnica radikálne zmenila svoju vizuálnu podobu, vďaka čomu v Starom Meste vznikol otvorený, presvetlený a polyfunkčný priestor hodný 21. storočia.

Cieľom komplexnej rekonštrukcie bolo vytvoriť inkluzívne prostredie, ktoré už viac nebude len o výpožičkách či skladovaní kníh a časopisov. Práve naopak. Architektonickým, ako aj koncepčným úmyslom, bolo zviditeľniť knižnice ako dôležité kultúrne, vzdelávacie a nemenej komunitné inštitúcie, ktoré budú poskytovať bezpečné priestory na stretávanie sa, tvorbu umeleckých podujatí a iných voľnočasových aktivít.

„Nová podoba priestoru sa nerodila ľahko, takéto projekty sú obrovskou výzvou, ale vďaka kolektívu zamestnancov knižnice pod vedením pani riaditeľky Jany Slezákovej a vďaka zamestnancom staromestského úradu sa dnes môžeme tešiť z tohto moderného a kultúrneho prostredia. Myslím si, že sme vytvorili knižnicu, ktorá bude pre mnohých vzorom,“ hovorí Matej Vagač, starosta Starého Mesta.

Komplexná obnova bola viac ako nevyhnutná

Priestor jednej z pobočiek Staromestskej knižnice na Záhrebskej 8 bol už v pôvodnom projekte bytového domu určený ako komunitný priestor. Od roku 1957 sa doň však výraznejšie neinvestovalo. A na to, aby mohla Záhrebská slúžiť na komunitné podujatia rôzneho druhu, bola nutná jej komplexná funkčná obnova – architektonická, technická, dizajnová i ideová. „Myslím si, že máme veľmi nízke nároky na verejný priestor a jeho správu. Každý jeden nový alebo zrekonštruovaný verejný priestor je veľká udalosť. Kultúrne inštitúcie reflektujú stav našej spoločnosti a ja ich považujem v mnohých životných situáciách za kľúčové. Verím, že jedného dňa budú nielen kultúrnou hodnotou, ale zhodnotia aj svoje okolie,“ dopĺňa Jana Slezáková, riaditeľka Staromestskej knižnice.

Atraktívny a kvalitný priestor naozaj pre všetkých́

Knižnica na Záhrebskej 8 sídliaca v živej mestskej štvrti Starého Mesta funguje dlhšie ako jedno polstoročie. Prízemie knižnice bolo rozčlenené na viacero menších priestorov, ktoré slúžili ako sklad, komunitný priestor a kuchynka pre pracovníkov a pracovníčky, avšak nevyhovovali súčasným potrebám. Dispozícia sa teda musela komplexne zmeniť. Malé priestory sa spojili a vytvorila sa kancelária pre knihovníkov a knihovníčky, verejný komunitný priestor s kuchyňou, rovnako pribudla bezbariérová toaleta.

Okná v podlubí sa zväčšili a tým sa do priestoru dostalo svetlo. Priestor veľkej čitárne sa presvetlil a scelil, a zároveň sa sprístupnil prechod medzi oddeleniami. Zvolené materiály ako napríklad leštený nerez umne pracujú s odrazmi života v knižnici aj denným svetlom. Knižnica je navyše klimatizovaná a doplnená aj o rekuperáciu.

Ako dopĺňa architekt Matúš Bišťan: „Obnovou interiéru Staromestskej knižnice na Záhrebskej ulici v Bratislave nadväzujeme na to, čo je v tomto mestskom prostredí zažité a obľúbené. Pre mňa, ako architekta, bolo veľmi poučné študovať pôvodné výkresy z archívu, kde už v 50-tych rokoch autori vyčlenili v nárožnom segmente bytového domu priestor pre komunitné aktivity a vyjadrili to aj architektonicky – fasádnym členením a vstupným podlubím. Atypická geometria nárožia definuje mriežku, podľa ktorej sú rozmiestnené regále v priestore. Regále sú z vnútornej strany nosiče kníh a z vonkajšej strany poskytujú možnosť inštalácie vizuálneho obsahu. Ich povrch z lešteného magnetického nerezu teda násobí priestor nielen v odleskoch, ale umožňuje do budúcna knižnici organizovať rôznorodé podujatia a prehlbovať vzťah obyvateľov k tomuto miestu a k sebe navzájom.”

Experimentálnejšie postavená dramaturgia

V rámci repertoáru kultúrneho programu knižnice je cieľom zanechať pestrý výber pre všetky vekové kategórie, hlavnou ideou však je, aby sa zo Záhrebskej stal kreatívnejší a dynamickejší priestor. Taký, ktorý zachytáva nielen diskusné večery, knižné kluby a prednášky, ale aj tvorbu výraznejších performatívnych projektov, výstav či premietanie filmových pásiem. Na spoluprácu plánujú tvorcovia a tvorkyne programu pozývať zaujímavých mladých súčasných umelcov a umelkyne, susedné partnerské organizácie a aktívne susedské komunity.

V rámci otvorenia obnovenej pobočky si od stredy 26. júna môžete prísť pozrieť komornú výstavu hravých, farebných a pôsobivých ilustrácií z mykologickej encyklopédie MYKO: Kompletní zpravodaj ze světa hub od slovenskej ilustrátorky a grafickej dizajnérky Daniely Olejníkovej. MYKO vyhrala aj v kategórií Non-fiction prestížne ocenenie Bologna Ragazzi Award 2024.

Staromestská knižnica na Záhrebskej 8 bude otvorená pre všetkých v letnom výpožičnom režime od stredy 26. júna do 31. augusta: pondelok, streda: 12.00 – 18.00 utorok, štvrtok: 8.00 – 15.00 piatok: 8.00 – 12.30

Projekty „Moderná knižnica v Starom Meste” a „Interiér Staromestskej knižnice“ boli podporené z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, ktorého poskytovateľom bolo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Ministerstvom kultúry SR a Fondom na podporu umenia. Získané externé zdroje predstavovali takmer 300 tisíc eur, celková hodnota rekonštrukcie sa pohybuje okolo 480 tisíc eur.

zdroj: MČ Staré Mesto

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne