19.7 C
Bratislava
utorok, 8. októbra 2024

ZOO Bratislava si pripomenie 14. júla Svetový deň šimpanzov

Najčítanejšie

Pri príležitosti Svetového dňa šimpanzov sa o 13.00 h v nedeľu 14. júla  v ZOO Bratislava uskutoční komentované kŕmenie šimpanzov učenlivých (Pan troglodytes). Cieľom tohto dňa je zvýšiť povedomie o hrozbách, ktorým šimpanzy čelia, vrátane straty biotopov, chorôb a obchodovania s voľne žijúcimi jedincami. Pred 100 rokmi žilo v Afrike 1 až 2 milióny šimpanzov, dnes ich je len 350 000.

Svetový deň šimpanzov sa koná 14. júla na počesť Dr. Jane Goodallovej. V tento deň v roku 1960 prvýkrát vstúpila do oblastí, kde skúmala správanie šimpanzov v prirodzenom prostredí. Jej zistenia znamenali revolúciu vo vnímaní šimpanzov. Objavila u nich správanie, ktoré bolo dovtedy pripisované len ľuďom.

ZOO Bratislava chová šimpanzy učenlivé už od roku 1979. V súčasnosti skupinu tvorí jeden samec a štyri samice rôzneho veku. Najstarším jedincom je samica Uschi, ktorá sa narodila priamo v ZOO Bratislava v roku 1981. Uschi je tiež najstarším obyvateľom zoo.

„Chov šimpanzov učenlivých v európskych zoologických záhradách je koordinovaný prostredníctvom európskeho ex-situ programu (EEP), čím sú monitorované všetky jedince žijúce v zoo. Tých je v súčasnosti v rámci európskych inštitúcií približne 800. Prostredníctvom EEP sú tiež zoo vedené k tomu, zameriavať sa na zabezpečovanie dobrých podmienok a welfare chovu, ako aj na udržateľnosť populácie v ľudskej starostlivosti. Prinavracanie šimpanzov zo zoologických záhrad do voľnej prírody je však v súčasnosti takmer nemožné. Dôvodom je, že príčiny rapídneho úbytku voľne žijúcej populácie, najmä pytliactvo a ilegálne obchodovanie, sa nedarí riešiť,“ vysvetľuje zoologička Magdaléna Hadová.

Zaujímavé fakty o šimpanzoch učenlivých sa dozviete aj počas komentovaných kŕmení, ktoré sa konajú každý piatok a každú druhú nedeľu o 13.00 h pri vonkajšom výbehu šimpanzov. Počas leta zažijete komentované kŕmenia zvierat každý deň, celkovo až 250 kŕmení pri 40 druhoch zvierat.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne