19.7 C
Bratislava
utorok, 8. októbra 2024

Zavzdušnený radiátor v kúpeľni: Ako ho odvzdušniť?

Najčítanejšie

Výskyt nadmerného vzduchu v radiátoroch vie narobiť poriadne problémy. Dôvodom býva vzduchová bublina, ktorá zabraňuje dostatočnému výhrevu. Ako jednoducho odvzdušniť radiátor?

Ak nastane zavzdušnenie radiátora, je vhodné vykonať odvzdušnenie čo najskôr. Vzduchová bublina totižto zabraňuje radiátoru dostatočne vykurovať. V zime to zistíte jednoducho tak, že vám zostane radiátor studený, prípadne hreje len horná časť, tzn. radiátor nehreje po celej svojej ploche rovnomerne.

Príprava na odvzdušnenie radiátora

Na odvzdušnenie budete potrebovať veľmi jednoduché náradie. Či už ide o kúpeľňové radiátory alebo tie v obývačke, stačí sa vám vybaviť len hrnčekom alebo miskou na uniknutú vodu, handrou a odvzdušňovacím kľúčom, prípadne klasický plochý skrutkovač (šrobovák). V prvom rade nastavte kúrenie na maximum, aby voda v radiátore v čo najväčšej miere prúdila aspoň 30 minút. Tak voda vytlačí všetky nebezpečné bubliny do radiátora, ktoré následne vypustíte. Niekedy sa to však podarí až na druhý či tretí pokus.

Ako odvzdušniť radiátor krok po kroku

Poďme však krok po kroku. Pripravte si handru a nádobu na vodu, ktorú umiestnite pod ventil a kľúčom, resp. skrutkovačom ho pomaly uvoľňujte, postupne začne unikať nahromadený vzduch, keď začne vytekať z radiátora voda radiátor opäť priatiahnite, aby voda nevytekala. Keď už máte pripravené všetky náradia skontrolujte aj zvyšné radiátory.

Klasické radiátory, ktoré nájdete napríklad na e-shope termoobchod.sk, dokážete odvzdušniť svojpomocne a bez zbytočnej straty času. Odvzdušnenie sa praktizuje napríklad aj pri podlahovom kúrení. Tu však musíte zrealizovať o čosi špecifickejší postup. Základom je doplnenie vody do tohto systému. Aj tu sa vám to ale nemusí podariť hneď na prvý krát. Ide o zložitejšiu prácu, pri ktorej budete ale potrebovať aj iné náradie, ako napríklad vodovodnú hadicu.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne