17.6 C
Bratislava
utorok, 8. októbra 2024

ZOO Bratislava pozýva na „Posedenie pri orangutanoch“

Najčítanejšie

Pri príležitosti Svetového dňa orangutanov sa v pondelok 19. augusta o 13.00 h uskutoční „Posedenie pri orangutanoch“ s ich chovateľkou.

Návštevníci bližšie spoznajú vzácne mláďa Cahyu a jeho rodičov. Súčasťou bude aj komentované kŕmenie orangutanov. Po úspešnom prvom ročníku benefičného behu oRUNgutan, zoo plánuje beh zopakovať aj budúci rok.

Orangutany sumatrianske sú v ZOO Bratislava od roku 2010, keď prišli bratia Pagy a Filip zo ZOO Praha. Snahou však bolo vytvoriť chovný pár, a tak na základe odporúčania koordinátora chovu, odišiel v roku 2015 Pagy do Prahy a k Filipovi prišla samica s mláďaťom zo ZOO Lipsko. Po siedmich rokoch našiel dospievajúci samec nový domov a samica Mengala a samec Filip sa zblížili. V roku 2023 sa samici narodilo mláďa.

“Cahya sa vo veku takmer 1,5 roka prejavuje ako mláďa plné energie. Keď mu matka dovolí, rád sa šplhá po lanách, pričom už samostatne zvláda aj väčšie výšky a vzdialenosti od mamy. Je veľmi zvedavý, no stále vyhľadáva maminu ochranu, najmä keď sa niečoho zľakne. Pri práci s orangutanmi v zázemí, už aj Cahya prejavuje záujem o kontakt, najmä počas kŕmenia, keď sú v jedálnom lístku oriešky. Ak má práve chuť na zeleninu, neváha ju rodičom vytrhnúť doslova spred úst,” opisujú správanie mláďaťa chovateľky orangutanov sumatrianskych.

“Dospelé orangutany, Mengala aj Filip, sú k mláďaťu mimoriadne zhovievavé. Hoci Filip kontakt s mláďaťom sám nevyhľadáva, pokiaľ sa k nemu mláďa priblíži a dotýka sa ho, výrazne mu to neprekáža. Aj matka Mengala svoju pozornosť prispôsobuje primerane Cahyovmu veku a vývinu. Mengala je skúsená matka, no Cahya je prvým Filipovým potomkom. Je preto zaujímavé pozorovať vzájomné interakcie a to, ako sa, od momentu narodenia Cahyu, mení Filipovo správanie v prítomnosti mláďaťa,“ uvádza zoologička Magdaléna Hadová.

V apríli sa konal benefičný beh oRUNgutan, ktorý prilákal 550 bežcov. Vyzbieralo sa takmer 9000 EUR na zlepšenie Pavilónu primátov, domova orangutanov sumatrianskych. Podujatie malo veľký úspech, a preto ZOO Bratislava plánuje beh zopakovať aj budúci rok.

Získané peniaze z tohto ročníka behu budú využité na nákup hamakov – závesných lôžok z pevnej tkaniny, zámočnícke úpravy, vzdelávacie panely a ďalšie zvýšenie komfortu zvierat.

V pavilóne už prebehli viaceré zmeny, ako výmena skiel, inštalácia napájačiek a nových vzdelávacích panelov či výsadba zelene; plánuje sa aj výmena podlahy a presieťovania vnútorného výbehu.

Benefičný beh oRUNgutan 2024 v ZOO Bratislava (zdroj: ZOO Bratislava)

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne