6.4 C
Bratislava
streda, 16. októbra 2024

Ministerstvo vnútra SR začalo vydávať nové cestovné doklady s národnými prvkami, obsahujú Kriváň, alebo hrad Devín (aktualizované)

Najčítanejšie

Grafický dizajn, štátne a národné symboly reflektujú národnú hrdosť Slovákov a poukazujú na prepojenosť slovenského národa na jednotlivé regióny.

Ministerstvo vnútra SR vyriešilo problém s nedostatkom čistopisov cestovných dokladov, ktorý spolu s obrovským záujmom o pasy pred zvýšením správnych poplatkov spôsobil, že nebolo v možnostiach ministerstva vnútra vydávať ich v štandardnej 30-dňovej lehote. To je dnes už minulosťou. Správu sme aktualizovali v spodnej časti o zistenia stránky Slovenský folklór bez fejku, ktorá uviedla, že motívy použité na pasoch sú z free fotobanky od poľskej autorky.

Ministerstvu vnútra sa situáciu s pasmi podarilo zastabilizovať v rekordne krátkom čase. Na základe uzatvorenej sedemročnej rámcovej dohody a strategických rozhodnutí rezortu vnútra týkajúcich sa výroby dokladov by už k takýmto situáciám nemalo dochádzať.

Farebné prevedenie nových cestovných dokladov je v tónoch zodpovedajúcich národným farbám. Na predsádke je vyobrazený Kriváň – ako symbol majestátnosti slovenských hôr a hrad Devín nad sútokom riek Dunaj a Morava – ako symbol slovenských dejín.

Tieto dominanty dopĺňa prvý verš básne Pavla Bellu Horala „Aká si mi krásna“, ktorú zhudobnil Eugen Suchoň. Na vízových stránkach sú dominanty krajských miest a pamiatky UNESCO. Súčasťou grafického dizajnu je štátny znak v národných farbách, národné symboly a ľudové motívy.

zdroj: Ministerstvo vnútra SR

„Ide o cestovný doklad hodný 21. storočia. Má príťažlivý vizuál a technickú ochranu na vysokej kvalitatívnej úrovni. S čipom novej generácie je oveľa bezpečnejší, pričom umožňuje aj rozvoj ďalších elektronických služieb,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Na projekte nových cestovných dokladov sa spoločne zo strany rezortu vnútra a dodávateľa podieľalo takmer 40 ľudí (tím rezortu vnútra bol zložený z expertov zo sekcie informatiky MV SR, Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ, Úradu hraničnej a cudzineckej polície P PZ, odboru dokladov a evidencií Prezídia PZ, sekcie ekonomiky a iných útvarov).

„Nasadenie bolo obrovské, stihli sme to v rekordnom čase – za pár mesiacov, keďže situácia s pasmi bola kritická. Len dodám, že štandardné uvedenie nových pasov do života trvá aj dva roky,“ doplnil štátny tajomník MV SR Patrik Krauspe.

Rezort vnútra vydáva súčasne šesť typov cestovných dokladov – štandardné cestovné pasy pre občanov, diplomatické pasy, služobné pasy, cudzinecké pasy a cestovné doklady podľa dohovoru OSN 1951 a 1954.

„Cestovné doklady majú nový bezkontaktný čip s vlastnosťami spĺňajúcimi vysoké technické a bezpečnostné nároky na bezkontaktné identifikačné doklady,“ povedal generálny riaditeľ sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti MV SR Martin Hrachala.

Nové slovenské cestovné doklady sú od francúzskeho dodávateľa – spoločnosti Thales DIS France SAS, ktorá je jednou z troch firiem zakontrahovaných pre dodávky čistopisov dokladov vydávaných v pôsobnosti rezortu a prví majitelia – Slováci ich už majú v rukách už do pár hodín. Spoločnosť Thales počas tohto roka dodá 200 tisíc kusov čistopisov cestovných pasov a 17 500 kusov zvyšných typov cestovných dokladov.

Slovensko vydáva biometrické cestovné doklady s bezkontaktným čipom od roku 2008, čiže už cca 16 rokov.

Podľa zistení stránky Slovenský folklór bez fejku je na pasoch použitý motív od poľskej autorky z free fotobanky: „Nový dizajn slovenských dokladov je… tramtadadaaa! Vektor z fotobanky! Všeumelec, ktorý toto celé spískal, použil grafiku od Agnieszky Murphy (tá istá osoba, čo chŕli všetky tie škandinávske a poľské srdénka) s popisom: „Slovak tribal folk art vector seamless geometric birds pattern inspired by traditional painted hourses from village Cicmany in Zil. Cool ethnic background inspired by an old paitings in white on black background.“ Tie kompozície sú zlé! Naša Zuza Taječka môže o tom napísať samostatný post, ak by bol záujem. Tu však chcem poukázať na iné faux-pas… po slovensky fôpa: príde mi hanba svetová, že na takúto grafiku, ktorá má ozaj predstavovať kus našej identity, sa nenašlo nič lepšie ako grafika z fotobanky, ktorú tlačia kolotočári na tričká a je všetko len nie jedinečná. Prísamvačku, keby sme nemali eurá, bolo by to aj na bankovkách! Vizuál pasov by mal tvoriť nejaký renomovaný dizajnér, umelec! A zatiaľ tu máme „slovenské a žiadne iné“ kompozične zlé,spotvorené Čičmany bez umeleckej hodnoty od poľskej grafičky, stiahnuté z (pravdepodobne americkej) fotobanky,“ uviedla stránka Slovenský folklór bez fejku.

zdroj: FB/Slovenský folklór bez fejku

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne