17.2 C
Bratislava
streda, 9. októbra 2024

Rozpustení a prepustení: Kunsthalle, Bibiana, RTVS, Špeciálna prokuratúra, FPU, NAKA, SND, SNG, analytické centrá, Zelená linka

Najčítanejšie

Čo sa stane ak zaútočíte na inštitúcie štátu, aby ste ich v tom lepšom prípade znefunkčnili a v tom horšom aj rozložili?

A ako to vyzerá, keď tento útok realizujú netalentovaní, nevzdelaní, ale ambiciózni ľudia so zlými úmyslami? Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava uvedie 27. septembra o 19.00 scénické čítanie s názvom Rozpustení a prepustení.

Nič z toho nie je smiešne. Ale krátka hra o tom, môže byť možno zábavná. Aj v novej divadelnej sezóne pokračuje DPOH v dramaturgickej línii inscenovaných čítaní, nebudú však písané ako súčasné dramatické texty hier, ale ako krátke pôvodné texty, ako koláž z novinových článkov, videí a komentárov na sociálnych sieťach.

Aj v scénickom čítaní Rozpustení a prepustení sa tvorcovia opierajú o citácie politikov, ich obdivovateľov a hejterov demokracie, ktorí si slobodu slova a právo na názor zamieňajú s nenávisťou. Obsahom scénických čítaní budú udalosti a kauzy v našej spoločnosti, ktoré ju svojou kontroverziou rozdeľujú, dvíhajú vlny odporu, či menia charakter tejto krajiny smerom k autokracii a ohrozujú nás.

Často sú zásahy politikov, ktorí nám majú slúžiť, nie vládnuť ako sú mylne presvedčení, neodborné, násilné a ich dôsledky budú naprávať generácie po nás, prípadne budú zmeny nevratné. Rozoberanie štátu a jeho inštitúcií na súčiastky je príliš nebezpečné na to, aby sme si mohli dovoliť nevšímať si to.

Od galérií cez televíziu, štátne fondy, divadlo, špeciálnu prokuratúru, trestné kódexy, analytické oddelenia ministerstiev, kriminálnu agentúru až po prepustenie odsúdených. Popri tom sa rozpadávajú nemocnice, deti v školách hlúpnu, štát kolabuje. Čím horšie, tým lepšie. Pri hrdých srdciach nás budú hriať čipky z Čičmian. Fejkové. Budeme slovenskí a žiadni iní.

V septembrovom scénickom čítaní rozpustí a prepustí režisérka Valeria Schulczová, Henrietu Mičkovicovú, Lenku Barilíkovú, Kristínu Tormovú, Michala Spišáka a Ladislava Széplakiho.

DPOH svojou dramaturgiou reaguje na spoločenské, občianske a historické témy, ktoré často polarizujú spoločnosť. V predchádzajúcej divadelnej sezóne uviedlo scénické čítania Medveď, Biela pani z Abú Zabí a Odrežem ti hlavu!.

Scénické čítanie Odrežem ti hlavu! vzniklo ako reakcia na nenávistné verbálne útoky, online vyhrážky a správy, ktoré boli napísané a zaslané verejne známym ale aj neznámym ženám. Scénické čítanie Biela pani z Abú Zabí reagovalo na nekompetentné a nebezpečné riadenie kultúry, ktoré krokmi aktuálne zodpovedných politikov ohrozujú slobodu umeleckej tvorby, nezávislosť médií a deštruujú kultúrne inštitúcie.

Medveď reagoval na naštartovaný proces rozvratu ochrany prírody a na aktuálnu situáciu v oblasti životného prostredia. Bol reakciou na dezinformácie, nekompetentné riešenia a vyhlásenia a nezmyselné a nebezpečné šírenie strachu.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne