17.6 C
Bratislava
streda, 9. októbra 2024

Tamara Šimončíková Heribanová napísala netradičnú rozprávku – o bratislavských chátrajúcich areáloch

Najčítanejšie

Fanúšikov netradičných rozprávok poteší nová knižka s názvom Rozprávka o začarovanej štvrti. Jej autorkou je Tamara Šimončíková Heribanová a dejová línia je vsadená do časti Bratislavy, ktorú všetci Bratislavčania dobre poznajú. Autorom kampane je reklamná agentúra Wiktor Leo Burnett v spolupráci s developerom Corwin.

Rozpráva príbeh o starom priemyselnom areáli zaniknutej fabriky Palma. Ide o chátrajúci areál v meste, tzv. brownfield. Rozprávka je súčasťou osvetovej kampane a jej cieľom je poukázať na potrebu rozvoja takýchto miest, ktorých je v Bratislave viac.

Rozprávka o začarovanej štvrti, ktorú napísala Tamara Šimončíková Heribanová, rozpráva príbeh starého priemyselného areálu zaniknutej fabriky Palma a je súčasťou osvetovej kampane. Autorka ako Bratislavčanka, ale aj ako mama vníma nielen bezpečnosť v meste, no aj potrebu rozvoja a najmä revitalizáciu takýchto miest veľmi citlivo. Preto sa stala tvárou kampane a autorkou rozprávky, ktorá má pomôcť priniesť Palme šťastný koniec.

„Projekt Palma sledujem už od jeho začiatku. Vzniká v spolupráci so svetoznámymi urbanistami z Gehl Architects z Kodane a predstavuje ukážkový príklad zodpovednej revitalizácie brownfieldu. Dôvodov, prečo som s radosťou prijala ponuku spolupracovať na projekte Palma pre ľudí, je mnoho a napísanie rozprávky pre tento projekt bola pre mňa obohacujúca výzva. Na základe mojich návštev Palmy, rozhovorov a hlbokého záujmu o procesy, ktoré prebiehajú v rámci premeny tejto bývalej továrne na novú mestskú štvrť, som presvedčená, že ľudia by v tomto ,kráľovstve‘ mohli žiť šťastne a spokojne,” hovorí Tamara.

Prečo práve rozprávka?

Cieľom komunikácie bolo odbornú a málo známu problematiku brownfieldov prerozprávať verejnosti ľudsky a jednoducho. Jej vplyvy na okolie bolo potrebné podať zrozumiteľne a priblížiť ich hravou formou, ktorej porozumie rovnako dieťa aj dospelý. A tak vznikla Rozprávka o začarovanej štvrti, ktorá má zatiaľ otvorený koniec.

Na stránke zacarovanastvrt.sk ľudia nájdu nielen rozprávku prerozprávanú samotnou autorkou, ale aj ilustrovanú knihu. Tú si môžu aj prelistovať, stiahnuť v digitálnej podobe či požiadať o jej tlačenú verziu, ktorej súčasťou je napríklad pexeso. Autorkou ilustrácií je Barbara Kršková.

K šťastnému koncu môže prispieť každý

Spoločnosť Corwin, ktorá sa snaží o zmenu územného plánu areálu bývalej továrne, vníma revitalizáciu brownfieldov ako cestu k udržateľnému rozvoju mesta. Palmu plánuje premeniť na živú multifunkčnú mestskú štvrť, ktorá prinesie pre obyvateľov Bratislavy novú kvalitu života.

Aby sa tento cieľ naplnil, vznikla iniciatíva na zmenu územného plánu, ktorá sa odštartovala začiatkom roka 2023. Avšak k tomu, aby sa rozprávka o začarovanej štvrti skončila šťastne aj v realite, môže teraz prispieť každý z nás. Odčarovať toto jedinečné miesto pomôže každý jeden hlas na stránke zacarovanastvrt.sk.

Revitalizácia areálu má podporu verejnosti

Podľa prieskumu AKO si skorý začiatok úprav želá nielen drvivá väčšina susedov areálu, ale aj široká verejnosť. Až 86 % opýtaných z celej Bratislavy a 90 % priamych susedov Palmy chce začať čím skôr. Rovnako 86,3 % ľudí sa vízia premeny Palmy páči.

Tieto priaznivé ohlasy sú výsledkom vyše štvorročného úsilia o edukáciu verejnosti v tejto téme, ktoré je podporené aj ďalšími aktivitami, či už stretnutiami so susedmi a ich aktívnou spoluúčasťou, alebo kampaňami ako Mapky pre chodcov, magazínom Najprv susedia a napokon aj kampaňou Začarovaná štvrť. Teraz majú ľudia možnosť symbolicky sa pridať a túto začarovanú štvrť odčarovať priamo na stránke projektu.

O brownfieldoch

Brownfieldy sú miesta s obrovským potenciálom stať sa modernými mestskými zónami. Problémom však je v súčasnosti platný územný plán, ktorý umožňuje využitie týchto plôch len na priemyselné účely a bráni ich rozvoju. Chátrajúce areály v meste ľudia vnímajú, no netušia, že premene mnohých z nich bráni územný plán a nie nezáujem investorov. Rovnako si neuvedomujú, že brownfieldy spôsobujú mestu oveľa vážnejšie problémy ako „len” to, že vizuálne znehodnocujú okolie, napríklad dopravné zápchy či nedostatok bytov.

O developerovi Corwin

Corwin je slovenský developer, ktorý sa zameriava na udržateľné projekty s využitím moderných technológií. Od svojho založenia v roku 2010 realizoval významné projekty v Bratislave aj v zahraničí a má bohaté skúsenosti s úspešnou revitalizáciou brownfieldov, ako Blumental Rezidencia a Blumental Offices alebo rezidenčný projekt Guthaus.

V Slovinskej Ľubľane má v portfóliu projekty Kvartet či Vilharia, ktoré sú rovnako revitalizáciou bývalých priemyselných areálov. Aktuálne má v príprave 6 ďalších projektov a naďalej vytvára rezidenčné aj komerčné nehnuteľnosti s dôrazom na ekologické riešenia a kvalitné mestské plánovanie.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne