19.7 C
Bratislava
utorok, 8. októbra 2024

Rača vyhlásila dobrovoľnú zbierku na opravu sochy Sv. Floriána, ktorú nechtiac zničili sami obyvatelia (aktualizované)

Najčítanejšie

Sochu sv. Floriána na ulici Pri vinohradoch v Rači v júli premaľovali sami obyvatelia, aby si ju skrášlili. Socha je vo vlastníctve neznámej osoby, preto sa mestská časť rozhodla usporiadať zbierku na jej opravu, ktorá slúži zároveň aj ako referendum a obyvatelia Rače pomocou nej môžu vyjadriť súhlas s prípadnou opravou. Zbierka potrvá až do konca marca 2025.

Vladimíra Šarišského oslovili ešte v lete sami obyvatelia ulice Pri Vinohradoch, kde sa nachádza kaplnka sv. Anny, ale i socha Sv. Floriána, o ktorú sa vyše dvadsať rokov sami starajú, aby sochu a kaplnku premaľoval. Sochu údajne pôvodne našli dvaja Račania na smetisku.

Vyhlásenie dobrovoľnej zbierky jednohlasne odsúhlasili račianski poslanci na návrh starostu na zastupiteľstve konanom 24. septembra.

„Sami obyvatelia tak rozhodnú, či sa oprava sochy bude realizovať a v akej forme,“ uviedol starosta Michal Drotován. Dvanásť poslancov bolo za vyhlásenie zbierky, jeden, Filip Rybanič mal ospravedlnenú neprítomnosť.

Celková oprava sochy, vrátane podstavca vychádza približne na sumu 17 tisíc eur. Starosta sa ale vyjadril, že ho oslovujú obyvatelia ulice Pri Vinohradoch, kde sa socha nachádza, ale i na neďalekej Alstrovej ulice, že chcú zachovať pôvodný stav a nechcú aby bola socha zreštaurovaná a uvedená do pôvodnej „nefarebnej“ podoby.

Preto samotné vyhlásenie zbierky, slúži i ako akési ľudové referendum, aby sa obyvatelia Rače vyjadrili, či majú vôbec záujem o obnovu sochy.

Zároveň ale starosta Michal Drotován paradoxne vyjadril záujem v prípade, ak sa vyzbiera nižšia suma, že mestská časť z rozpočtu prispeje na zvyšok, alebo sa oprava bude realizovať v menšej miere. Chce tiež osloviť firmy, ktoré by mohli na oprave sochy participovať.

Socha je neznámeho vlastníka, preto ju obec nevie získať do majetku. „Chcem ju ale nejako opraviť, rekonštruovať a uvidíme ako sa to podarí,“ vyjadril sa starosta Rače Michal Drotován.

„Opustená vec, prechádza do majetku štátu a od štátu by sme si to my, ako obec, mohli žiadať do vlastníctva, alebo správy,“ vniesol na zastupiteľstve do diskusie nový pohľad račiansky poslanec Ján Polakovič.

„Socha sv. Floriána sa nachádza na ul. Pri vinohradoch pred domom č. 77. Nachádza na mieste, kde v roku 1732 hrozný požiar zavŕšil svoje skazonosné dielo, pri ktorom zhorelo 93 domov a zahynulo 7 ľudí. V brožúre RAČA z roku 1967 sa uvádza, že baroková socha sv. Floriána pochádza z roku 1721 a stála pred tzv. Mizeráckou kúriou, ktorá bola majetkom rehole Milosrdných bratov. Starý objekt kúrie už je zbúraný a na jeho mieste stojí nový rodinný dom. V záhumní stojí vila, ktorá sa tiež nazýva „Mizerácka“, teraz už ako rodinný dom,“ uviedla mestská časť na obecnej stránke. 

V prípade záujmu o finančný dar na obnovu sochy, môžete prispieť do zbierky zaslaním alebo vložením finančných prostriedkov na transparentný účet mestskej časti Bratislava-Rača vedený v Slovenskej sporiteľni, a.s., číslo IBAN: SK70 0900 0000 0051 8809 6608, VS: 11112024, poznámka: sv. Florian. 

Aktualizované 4.10.2024: Do zbierky súkromne, okrem starostu Michala Drotována prispeli aj račianski poslanci Milada Dobrotková, Michal Feik, Róbert Pajdlhauser, ružinovský poslanec David Staruch, alebo veliteľka račianskych dobrovoľných hasičov z občianskeho združenia DHZ Bratislava-Rača Daniela Olenočinová. K dnešnému dňu prispelo zatiaľ 21 darcov celkovou sumou vo výške 655 eur.

zdroj: transparentneucty.sk

Svätý Florián je patrónom hasičov, ale aj všetkých záchranárov, či pekárov, imponuje im jeho charakter a odvaha. Bol verný svojmu presvedčeniu, pomáhať druhým a jeho odvaha spočívala v jeho nasadení a obety vlastného života.

Tento sviatok, ktorý si pripomíname každoročne 4. mája (zomrel 4. mája v roku 304 n.l..), pre všetkých hasičov znamená vzdanie úcty sv. Floriánovi ,,Bohu na slávu, blížnemu na pomoc“ a nie je tomu inak ani v mestskej časti Rača na ulici Pri vinohradoch, pred domom č. 77 si uctili jeho pamiatku dobrovoľní račianski hasiči aj tento rok pod vedením Daniely Olenočinovej z občianskeho združenia DHZ Bratislava-Rača > Čítaj viac

„Neviem, či nejaká zbierka, ktorú organizovala mestská časť Bratislava-Rača za súčasného starostu bola úspešná, hoci by som si to veľmi priala, pokiaľ to ide na dobrú vec. Ja osobne nemám dobrú skúsenosť, no keď sme robili zbierku pre ľudí z južnej Moravy, ktorí boli postihnutí tornádom, vedeli sme odniesť zozbierané veci aj 5 krát v dvoch dodávkach a mestská časť Bratislava-Rača nám nedala absolútne nič, za to o nás napísala fantastický článok, ktorý bol len z polovice pravdivý. Áno, je mi to divné, keďže pán starosta nechcel mať nič s Dobrovoľnými hasičmi, len teraz v súčasnej dobe so svojími obecnými patriacich pod neho, nakoľko sv. Florián je patrónom v prvom rade Dobrovoľných hasičov. Navyše keď, ako sa vyjadril samotný pán starosta, socha sv. Floriána nikomu nepatrí? A pozemok, na ktorom stojí socha komu patrí? Prečo sa nenapísalo, kto pomaľoval sv. Floriána a už vôbec sa mi nechce veriť, že by o tom nikto z úradu nevedel. Aj my sme chceli dať sochu do poriadku, ale cez pamiatkarov, zároveň mám známeho veľmi dobrého kamenára vyjadrila sa pre Račiansky Večerník veliteľka dobrovoľných račianskych hasičov z o.z. DHZ Bratislava-Rača, Daniela Olenočinová a doplnila:

„Zozbierať takú veľkú čiastku od obyvateľov zrejme nebude také jednoduché. No máme tu v Rači kopec developerov. Aj tí by sa mohli revanšovať takýmto spôsobom, že si mohli postaviť na vinohradoch obytné domy, zarobiť na nich a ako odmenu dať finančný príspevok na opravu napríklad aj na sv. Floriána a tiež na opravu cesty.“

 

Prípadná oprava sochy by podľa informácii od mestskej časti mala zahŕňať:

– demontáž a prevoz do ateliéru
– očistenie, odsolenie, spevnenie diela, odstránenie nepôvodných sekundárnych tmelov a zásahov
– lepenie prasklín a trhlín
– doplnenie a domodelovanie chýbajúcich častí
– farebné zjednotenie diela
– opätovné zloženie diela

členovia DHZ Bratislava-Rača si 5. mája 2024 pri soche sv. Floriána na ulici Pri vinohradoch v Rači pripomenuli pamiatku tohto patróna (autor foto: Marián Luha, Račiansky Večerník)

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

Aktuálne