22.4 C
Bratislava
utorok, 8. októbra 2024

ZOO Bratislava má ambície stať sa najlepšou zoo pre zvieratá v regióne

Najčítanejšie

Stavebné úpravy, ktoré začali v areáli ZOO Bratislava, sú prvými zmenami vychádzajúcimi z novej koncepcie rozvoja zoologickej záhrady. Práve pomocou koncepčnej práce chce zoo zlepšiť verejný priestor a podmienky zvieratám, ktoré má vo svojej starostlivosti. Už čoskoro dostanú nový výbeh diviaky lesné a hrošíky libérijské, plánuje sa aj nový výbeh pre rysy ostrovidy.

V týchto dňoch sa začali stavebné práce na projektoch, ktoré sa pripravovali niekoľko mesiacov. Predchádzali im presuny zvierat, ktorých výsledkom sú väčšie a lepšie priestory pre zvieratá.

„Hrošíkom v susednom priestore vytvárame zelený výbeh s novým ochladzovacím bazénom. Ich pôvodný výbeh mal výmeru 250 m2, nový bude mať 1 070 m2. Vodná plocha sa im zväčší štvornásobne. Najväčším prínosom bude samostatná zelená plocha s vlastnou časťou bazéna pre samicu aj samca. Súčasťou je aj revitalizácia verejného priestoru pred výbehom s novými povrchmi, mobiliárom a výsadbou. Práce by mali byť dokončené túto jeseň,“ informuje manažér koncepcie rozvoja zoo, Marcel Dzurilla.

Nový výbeh pre diviaky lesné sa vytvára v lesnej časti zoo. Súčasťou je aj rozšírenie verejného priestoru o nový chodník pomedzi stromy s lavičkami na oddych, z ktorých bude možné diviaky pozorovať priamo v bahnisku. Výbeh sa im zväčší 1,5-násobne. Zoo pripravuje aj projekt na nový väčší výbeh pre rysy ostrovidy, ktorý bude situovaný na mieste súčasného výbehu diviakov lesných.

Uvoľnený výbeh po diviakoch po stavebnej úprave poskytne rysom priestor s výmerou 1 020 m2, s množstvom stromov a prírody. Okrem stavebných úprav zoo plánuje pokračovať v odstraňovaní a znižovaní oplotenia, všade, kde je to možné.

Zoo začala s vylepšovaním verejného priestoru už minulý rok. „Opravili sa komunikácie, vymenil a doplnil mobiliár, osadili sa pitné fontány, hmlové brány, tieniace plachty pri detskom ihrisku. Upravený priestor, Dunajská promenáda, nadväzuje na nové využitie ostrova na jazere, ktorý bol zmenený na letný výbeh pre lemury kata. Ďalším prvkom vylepšenia verejného priestoru bol aj novootvorený Gazdovský dvor, kde sa opravili a realizovali komunikácie, mobiliár, vytvorila sa vodná plocha, výsadba, a najmä vznikli nové výbehy pre zvieratá,“ dodáva Marcel Dzurilla.

zdroj: ZOO Bratislava
zdroj: ZOO Bratislava

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne