12.5 C
Bratislava
utorok, 15. októbra 2024

Lasky, spevák z kapely Para sa zúčastnil Okresného turnaja v petanque na Novomestskej Olympiáde pre seniorov. Zvíťazili Račania

Najčítanejšie

V sobotu 12. októbra si na Kuchajde zmerali sily súťažiaci z Nového Mesta, Rače a Vajnôr počas druhého ročníka Okresného petanqového turnaja. Družstvo Račanov zvíťazilo pred Vajnorákmi, ktorí zaostali veľmi tesne len o bod.

Súťažiacim svoje skúsenosti odovzdával aj Tomáš „Lasky“ Šedivý, spevák z kapely Para, keďže sa v minulosti venoval tejto hre poloprofesionálne. „K petanque som sa dostal pred vyše 20 rokmi, keď naša rodina hľadala šport pre pozitívne lenivých a petanque nám prišiel ako ideálna voľba… Profi, no profesionálne to hráva len pár stoviek ľudí na svete a na Slovensku taký človek nie je, ale čo sa týka turnajov, v minulosti som ich veľa hrával, ale v súčasnosti mi čas bohužiaľ vychádza tak na 1-2 za rok…Atmosféra na Kuchajde bola príjemná a družná a viem si predstaviť, že účastníci si časom môžu nájsť aj väčší záujem o hru, kebyže sa do toho viac pohoria, alebo sa tam nájde nejaký mega nadšenec,“ uviedol pre Bratislavský Večerník Tomáš „Lasky“ Šedivý.

Nové Mesto zorganizovalo nádherné podujatie v rámci Olympiády seniorov, a v druhom ročníku Okresného turnaja v petanque skončili na peknom treťom mieste.

Všetkým súťažiacim sa prihovoril aj starosta Nového Mesta Matúš Čupka, vicestarostovia Pavol Troiak a Marianna Mašátová, novomestskí poslanci Tomáš Korček a Pavol Hric, ale i račianska poslankyňa Milada Dobrotková.

Mestské časti Nové Mesto, Rača a Vajnory spolu úzko susedia a preto sú medzi obyvateľmi najvrúcnejšie vzťahy a vzájomná spolupráca. Seniorom sa podarilo spoločne vytvoriť neopakovateľnú atmosféru počas nádherného slnečného dňa, pri športe a chutnom občerstvení v areáli Kuchajdy.

Pozrite si krátky film:

„Medzi novomestských seniorov chodím pravidelne a veľmi rád. Sú to ľudia s obrovskými skúsenosťami a rozmanitými životnými príbehmi, ktorí vykonali pre našu spoločnosť veľa záslužnej práce za čo im treba poďakovať a to nielen v októbri, ktorý je mesiacom úcty k starším. Som rád, že som napriek pracovným povinnostiam stihol aspoň záver dnešného turnaja, mohol seniorov pohostiť čerstvými bratislavskými rožkami a odovzdať im pekné ceny. Náš novomestský tím síce neskončil prvý, ale naši seniori podali fantastický výkon. Držím im palce do ďalšieho ročníka turnaja,“ uviedol pre Novomestský Večerník novomestský poslanec Tomáš Korček

Víťazmi sa stalo 6 hráčov z mestskej časti Bratislava-Rača, ktorí mali súčet všetkých vzdialeností najmenší a dosiahli v turnaji 1. miesto: Elena Krchňáková, Helena Nagyová, Dagmar Juríková, Jaroslav Hlinka, Marián Korček a Marián Szarász.

„Som prekvapená veľmi milo, že Račania, naše družstvo, vyhralo. Súťažili v krásnych červených tričkách, čo bolo určite motivujúce. Predchádzalo tomu naše nominačné Račianske kolo, kde hrali všetci seniori ktorí sa prihlásili z Jednoty dôchodcov Krasňany, z Jednoty dôchodcov Rača, ale aj z denných centier, z Rače, Krasnian a Rendeza (Východné). Všetci mali možnosť sa prihlásiť, bolo nádherné počasie, bolo veľmi teplo, to bolo v lete a bola skutočne dobrá atmosféra. A tá dobrá atmosféra z Rače sa sem preniesla a prišlo naozaj veľa Račanov ich sem podporiť. Myslím si, že petanque, ako taký má už určité korene v Rači a myslím si, že seniori to radi hrajú, lebo po skončení tréningu si idú spolu sadnúť a je to taká dobrá vec,“ uviedla pre Račiansky Večerník račianska poslankyňa Milada Dobrotková, predsedníčka občianskeho združenia Jednota dôchodcov Slovenska, združená v Okresnej organizácii JDS Bratislava III.

„Tento nápad vznikol, tým že som bol minulý rok v Rači kde sa konalo okresné kolo a tam som dal prisľúb že takéto okresné kolo uskutočnime aj v Novom Meste, a pozveme aj Raču aj Vajnory na petangový turnaj. Aj tento petanque bol súčasťou Olympiády pre seniorov, pretože chceme aby naši seniori žili aktívne, aby športovali, a aby mali na to aj priestor. Takže sme vytvorili túto olympiádu a tešíme sa že tu máme také množstvo Novomešťaniek a Novomešťanov,“ uviedol pre Novomestský Večerník Pavol Troiak, vicestarosta mestskej časti Nové Mesto a doplnil:

„Kuchajda má byť viac miestom na trávenie voľného času, do budúcna plánujeme zmeny, už teraz sme spravili kompletne úplne nové basketbalové ihrisko, a tak isto lezeckú stenu a máme v pláne budúci rok rekonštrukciu bežeckého okruhu okolo Kuchajdy. Pevne verím, že sa všetko podarí a pripravené máme aj ďalšie netradičné športy, ktoré dúfame že prilákajú väčší počet návštevníkov na Kuchajdu, pretože je to skvelý priestor pre trávenie voľného času a športových aktivít,“ uviedol.

Prvý ročník Okresného petangového turnaja tretieho bratislavského okresu sa uskutočnil v októbri 2023 v Rači, druhý ročník teraz v októbri 2024 v Novom Meste a tretí ročník sa uskutoční vo Vajnoroch v októbri 2025.

Starosta Vajnôr Michal Vlček pre Vajnorský Večerník uviedol, že pri ďalšom športovom stretnutí budú mať Vajnoráci už vlastné tričká s Vajnorským erbom (doteraz súťažili len v čiernych tričkách).

Pôvodne francúzska hra Petanque je populárna nielen v Rači, ale i vo Vajnoroch, starosta Michal Vlček hrá petanque so svojimi synmi v záhrade. Minulý rok sa umiestnilo družstvo Vajnor na prvom mieste, tento rok im ukoristili Račania víťazstvo o bod. Nechajme sa prekvapiť kto získa prvenstvo v ďalšom ročníku.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

Aktuálne