13.2 C
Bratislava
štvrtok, 17. októbra 2024

Pesničkár Marek Raček vydáva slnkom poháňaný album plný slovných a gitarových hračiek

Najčítanejšie

Po šiestich rokoch na koncertných pódiách a dvoch vydaných singloch prichádza Marek Raček so svojim debutovým albumom Dušepremietači. Ťažiskom sú gitarové party a hra so slovom, ktoré spektrálne rozširujú nástroje ako bicie, kontrabas/basa, dobro, husle a ústna harmonika. Dominujúci silný text je žánrovo vložený spolovice do pesničkárskeho folku a spolovice do kapelného rocku/bluesu/alternatívy.

Vydané dielo je kolekciou ôsmich autorských skladieb a špeciálneho bonusu, ktorého autor je neznámy. “Písal som priemernou rýchlosťou jedna pieseň za rok, čiže môžete počuť zachytený prierez cca deviatimi rokmi môjho života. Nič ma netlačilo, robil som to čisto z lásky k hudbe a pretože som cítil, že to jednoducho musím robiť. Teraz konečne nastal čas piesne čerstvo dospelé vypustiť do sveta a posunúť sa ďalej vyšším tempom za novými, ktoré klopú zozadu na mozog,”  hovorí pesničkár.

Vo zvuku albumu je zapísané svetlo historických a legendárnych elektrónkových aparátov. Svetlom bolo poháňané aj samotné nahrávanie, keďže celý album bol (s výnimkou bicích a huslí) nahratý v slnkom-napájanom štúdiu Tiny house sound.

Poézia textov balansuje na hranici absolútnych rýmov a zachytáva spoločenské témy, emotívnu lyriku, ale aj humor. Piesne sú radené chronologicky podľa toho ako vznikali od najnovšej po najstaršiu.

Nahrávky vznikli v spolupráci s bubeníkom a producentom Martinom Piskom (IONS, Rapsodéve), ktorý doplnil rytmickú sekciu a postaral sa o mix a master. Ďalej sa na albume hudobne podieľali Denis Pagáč (kontrabas/Pes), Patrik Grosinger (dobro/Rising sun, ústna harmonika/Zmenáreň), Matúš Jakubek (basa/Rising Sun, ústna harmonika/Zmenáreň) a Michal Vasiľ (husle/Hrdinovia). Vizuálna stránka albumu je dielom Barbory Halmešovej (foto, grafika) a Mareka Duranského (grafika).

Bonusová pieseň je coverom neznámeho autora a nesie v sebe veľký príbeh. “Je to jedna z prvých piesní, ktorú som na svete poznal. Napísal ju vzdialený známy mojich rodičov a za socializmu ho za ňu vyhodili zo školy. Otec ju hrával na gitare pri ohni spolu s krylovkami a celé detstvo som si myslel, že autor je Karel Kryl. Ku tvorcovi ani originálu piesne sa neviem dopátrať, jej odkaz ale zostáva: ak raz niečo vytvoríte, pre niekoho môžete byť Karel Kryl,“ povedal Marek Raček.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne