Nové Mesto vybudovalo domčeky pre ježkov

Jednoduché, ale účelné domčeky z paliet vznikli pre ježkov v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto až na siedmych miestach na detskom ihrisku Jahodová, Čsl. Parašutistov 19, Teplická 7, v paru Hálkova a na Račianska 9.

Starosta mestskej časti Nové Mesto informoval: „Naše mesto nie je domovom len pre ľudí, ale aj pre mnohé malé stvorenia, ktoré tu s nami žijú. Medzi našimi najmenšími, no veľmi užitočnými susedmi sú ježkovia, ktorí počas teplých večerov funia v parkoch a záhradkách. A práve teraz, na jeseň, hľadajú bezpečné miesto, kde by mohli prespať zimu.

Aby sme im pomohli, kolegovia z nášho EKO podniku VPS rozmiestnili po našej mestskej časti domčeky pre ježkov, naplnené nahrabaným lístím. Tieto útulné ohrádky im poskytnú úkryt pred chladom a miesto, kde môžu v pokoji prečkať zimu.

Ježkovia sú zákonom chránené, užitočné zvieratká, ktoré pomáhajú regulovať populáciu hmyzu. Žiaľ, klimatické zmeny im sťažujú život – často sa zobudia počas miernych zím a nemôžu nájsť dostatok potravy, aby prežili do jari. Vďaka domčekom, ktoré sme pre nich pripravili, im chceme poskytnúť aspoň malý kúsok bezpečia v rušnom mestskom prostredí.

Chcel by som vás poprosiť, aby ste do týchto domčekov nehádzali nič okrem lístia alebo drobných konárikov. O všetko sa postarajú naši kolegovia pri pravidelnej údržbe zelene, aby boli ježkovia v bezpečí a mali svoje miesto pripravené na zimný spánok,“ uviedol Matúš Čupka.

(fb)