14 C
Bratislava
sobota, 26. októbra 2024

Slovenská televízia a rozhlas si pripomenie nedožité jubileum významného slovenského herca Mariána Labudu v televíznom a rozhlasovom vysielaní

Najčítanejšie

Slovenská televízia a rozhlas si v pondelok 28. októbra 2024 pripomenie nedožité jubileum herca Mariána Labudu st., ktorý by oslávil 80 rokov. Vo svojom televíznom a rozhlasovom vysielaní uvedie nielen zlatú televíznu klasiku, ale aj premiérové relácie, rozhovory a rozhlasové hry.

Dvojka

Slovenská televízia si výraznú osobnosť Mariána Labudu pripomenie v deň jubilea, v pondelok 28. októbra, na Dvojke. Spomienkové vysielanie otvorí o 9.55 h relácia Návraty k hereckým legendám a o 10.25 h bude nasledovať televízny film Dravý let panny. Večer ponúkne divákom o 21.55 h dokumentárny portrét Mariána Labudu zo série Radosť zo života a hneď po ňom o 22.20 h bude nasledovať film Záhrada, za ktorý získal Marián Labuda ocenenie Český lev. Dvojka si na herca zaspomína aj v utorok predpoludním o 9.55 h televíznym filmom Modrá ruža.

Rádio Devín

Rádio Devín odštartuje spomienkové vysielanie už v nedeľu 27. októbra o 18.00 h fíčrom Prázdniny s mamou. Autorka fíčru Táňa Kusá v ňom pozýva poslucháčov do Hontianskych Nemiec k bratom Labudovcom – hercovi Mariánovi a archeológovi Jozefovi. O 19.00 h ponúkne Rádio Devín rozhlasovú hru Milovaný Célimare, ktorá je majstrovským komediálnym kúskom Eugena Labichea, Legendárny hlas Mariána Labudu zaznie, v Rádiu Devín aj o 20.00 h v relácii Medzi hlasmi, v ktorej tento nezabudnuteľný herec prečíta poviedku amerického spisovateľa Marka Twaina Politická ekonómia, rozprávku o Malom obrovi a napokon prednesie báseň Petra Gregora O Inšpirácii.

Rádio Devín si Mariána Labudu st. pripomenie vo svojom vysielaní aj v utorok 29. októbra v rámci Dramatického rádia Devín. O 20.00 h odvysiela hru M. Kukučína Neprebudený a tiež hru A. P. Čechova Čajka.

Rádio Regina

V období od 21. októbra do 1. novembra môžu Mariána Labudu st., ako rozprávkara Viktoriusa, počúvať najmenší poslucháči spolu so svojimi rodičmi a starými rodičmi aj v Rádiu Regina, a to vždy o 18.00 h v 10-dielnom večerníčkovom seriáli O malom obrovi.

Rádio Junior

Významnú hereckú osobnosť si vo svojom vysielaní pripomenie aj Rádio Junior. Najskôr hudobne, keď v deň jeho nedožitých osemdesiatin, v pondelok 28. októbra, zaznejú z vysielania viaceré piesne, ktoré Marián Labuda pre deti naspieval. Od 29. októbra až do 8. novembra sa vysielanie Rádia Junior bude niesť v znamení spomienky na tohto osobitého herca. Veselý príbeh O múdrom Opekancovi bude mať v Rádiu Junior obnovenú premiéru. Autorka Elena Antalová ho napísala už v roku 1975, no dlhé roky sa v rozhlase nevysielal. A práve múdreho Opekanca, prešibaného kráľovského kuchárskeho pomocníka, si zahral Marián Labuda.

Hneď po tejto rozprávke zoberie poslucháčov Marián Labuda ako Janko Hraško do sveta, v ktorom možno pozorovať a riadiť okolité dianie z volského ucha. Slovenskú ľudovú rozprávku zdramatizoval Július Farkaš a zhudobnil Igor Bázlik. Hudba tohto skladateľa bude aj súčasťou rozprávkovej hry slávnej poľskej autorky Hanny Januszewskej Drak a princezná, kde Marián Labuda stvárnil citlivého draka Čačuška. V Rádiu Junior si môžete vypočuť aj seriál Romana Brata O malom obrovi, v ktorom je Marián Labuda rozprávačom.

Junior uvedie siedmy príbeh rozprávkara Viktoriusa, ktorý sa ocitol v krajine obrov. A to, že Marián Labuda vedel zahrať ozaj čokoľvek, potvrdí rozprávková hra Zvedavé balóniky od Veroniky Vrbkovej-Schelingovej. Marián Labuda si v nej zahral rozprávajúci telefón, ktorý vyprevadí zvedavé balóniky na vandrovku.

Rádio Litera

Tromi staršími rozhlasovými hrami si Mariána Labudu pripomenie aj Rádio Litera. Od pondelka 28. októbra bude do vysielania zaradená dramatizácia poviedky Stephena Cranea Otvorený čln. V utorok 29. októbra pribudne do vysielania Litery aj pôvodná rozhlasová hra Emila Kočiša z roku 1970 Mixér, kde Marián Labuda a Anton Mrvečka excelujú v dialógových pasážach.

Sedem lístkov lipy je rozprávková hra Jozefa Repka, ktorá bola inšpirovaná starými Slovanmi. Hra bude v programe Rádia Litera v dňoch od štvrtka 31. októbra do stredy 6. novembra každých 10 hodín. V takom rytme vysielajú Rádio Litera i Rádio Junior všetky svoje relácie, ktoré si tak počas týždňa môžu poslucháči vypočuť až 17-krát.

Radio Slovakia International

Aj v zahraničí zaznie na vlnách rozhlasového éteru Slovenského rozhlasu spomienka na nezabudnuteľného slovenského herca. Radio Slovakia International si ho pripomenie v rámci Historického kalendára, ktorý prinesie aj archívne rozhlasové ukážky, v ktorých vyniklo jeho interpretačné herecké umenie.

(ts)

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne