14 C
Bratislava
sobota, 26. októbra 2024

V Rači slávnostne odhalili pamätnú tabuľu račianskemu cyklistovi Rafaelovi Kramplovi

Najčítanejšie

Pôvodne mala byť pamätná tabuľa račianskeho rodáka Rafaela Krampla osadená vedľa tabule cyklistu Vlastimila Ružičku podľa návrhu projektu Račianskeho muzeálneho spolku, starosta Michal Drotován ale rozhodol o jej umiestnení na spodnú časť, pod tabuľu Vlastimila Ružičku.

Pamätnú tabuľu na počesť cyklistu Rafaela Krampla slávnostne odhalil Račiansky muzeálny spolok a vedenie mestskej časti za účasti verejnosti vo štvrtok 24. októbra 2024 na námestí Andreja Hlinku pri budove bývalého Katolíckeho kultúrneho domu, dnes Villa Víno Rača. Dobroslava Luknárová predniesla báseň, ktorú zložila na počesť cyklistu. Následne sa návštevníci presunuli do Obecnej vinotéky na Alstrovu ulicu, kde si zaspomínali nielen na slávneho račianskeho cyklistu, ktorý sa narodil pred 110. rokmi 25. októbra 2014.

Pre Račiansky Večerník si zaspomínal račiansky maliar Vojtech Polakovič: „Osobne som sa poznal s Rafaelom Kramplom, mal rodinný dom na ulici pod krčmou Peklo a tam mal aj cyklistickú dielnu. Ako malý chlapec som tam chodil si dávať lepiť duše na bicykel, alebo otcovi som tam dal opraviť bicykel. Račania sme sa poznali vtedy všetci. Krampl bol športová osobnosť, často navštevoval hostinec Peklo, v ktorom mama Vlastimila Ružičku pracovala ako šenkárka. Chodili sme tam ako deti na limonádu“.

Autorom grafického návrhu pamätnej tabule je Branislav Jelenčík: „Nechceli sme zásadne aby sa veľkosťou líšila, ani typom písma od tej tabule ktorá tu pôvodne bola. Celý problém je v tom, že takáto tabuľa, ktorá tu ešte za socializmu bola by stála niekoľko tisíc eur, museli by sme spraviť odliatok, atď., takže sme hľadali alternatívu. Výtvarná skratka vyjadruje že pán Krampl často jazdil s čiapkou, šiltom otočeným dozadu a súčasne mal takú nezameniteľnú vlnu vlasov. Takže aby to nebol univerzálny cyklista, akýkoľvek, ale aby to bol pán Krampl, tak na tabuli je čiapka dozadu a spod tej čiapky vlaje tá vlna vlasov, takže keď pôjdete okolo tak si povedzte že v tej výtvarnej skratke je to pán Krampl“.

Za nápadom osadiť novú pamätnú tabuľu račianskemu rodákovi je Račiansky muzeálny spolok. Jana Maniková, jeho predsedníčka počas slávnostného odhalenia uviedla: „Rafael Kraml sa narodil v Račištorfe v rodine vinohradníkov, ktorí v malokarpatskej oblasti žili niekoľko storočí, pred začiatkom druhej svetovej vojny sa jeho rodičia a súrodenci vysťahovali do Kanady, Rafo, ako ho vtedy všetci volali, bol v tom čase vojakom základnej prezenčnej služby a vycestovať nemohol, neskôr mu v tom bránila druhá svetová vojna a následne politické zmeny. Cyklistike sa venoval od začiatku 30 rokov dvadsiateho storočia, ako člen cyklistického klubu Štefánik Račištorf. Veľmi úspešne súťažil na plochej dráhe, v jazde za motocyklom, aj na ceste, na mnohých pretekoch na Slovensku aj v zahraničí získal do 75 prvenstiev a 6 rokov bol nepretržite cyklistickým majstrom Slovenska“.

Pozrite si krátky film zo slávnostného odhalenia pamätnej tabule:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

Aktuálne