17.5 C
Bratislava
streda, 9. októbra 2024

Konferencia TEDx bude aj v Trenčíne! TEDx = technology, entertainment, design

Najčítanejšie

Trenčín sa túto jeseň stane dejiskom konferencie TEDx. Jej cieľom je priniesť návštevníkom myšlienky hodné šírenia. Organizátori preto siahli po inšpirácie nielen v danom regióne, ale aj naprieč Slovenskom. Počas jedného dňa sa predstaví v 3 blokoch predbežne 14 rečníkov. Slogan historicky prvého TEDxTrenčín je „Z HLBÍN STUDNE“ a spája v sebe ako tradície, tak inovácie a schopnosti jednotlivcov ich skĺbiť. Podujatie si budú môcť návštevníci vychutnať  už 4. októbra v  Posádkovom klube Trenčín – ODA.

[youtube height=“HEIGHT“ width=“WIDTH“]https://www.youtube.com/watch?v=d0NHOpeczUU[/youtube]

 

TEDx je celosvetovo známy projekt, ktorý je realizovaný už od roku 1984. Ide o konferenciu počas ktorej sa odprezentuje množstvo zaujímavých osobností zo sveta technológii T= technology, kultúry E= entertainment či dizajnu D=design. Tieto témy sa dajú chápať i spracovať naozaj široko. „X“ v názve reprezentuje,  že ide o nezávislé podujatie. Rečníci zo spomínaných oblastí počas 15 minút vyslovia svoj názor, príbeh či životné poučenie. Hlavná myšlienka všetkých TED podujatí je: „nápady hodné šírenia“.

Jedným z dôvodov, prečo sa rozhodli usporiadatelia priniesť podujatie práve do „mesta módy“, ako si mnohí Trenčín pamätajú, je fakt, že takýto druh prezentácie tu absentuje. Iniciatívy zorganizovať ho sa chopilo občianske združenie Kultúrne centrum Aktivity.

„Sme organizáciou, ktorá má skúsenosti najmä s kultúrou na miestnej úrovni. Preto nás veľmi teší, že môžeme byť súčasťou tímu, ktorý prinesie Trenčínu podujatie svetového formátu – TEDx. Príbehy, ktoré na TEDx zaznievajú, často inšpirujú k pozitívnym zmenám v spoločnosti a tiež poskytujú priestor na prezentovanie ľuďom, ktorí majú svojmu okoliu čo povedať. Sme si istí, že aj u nás v regióne sa nájde veľa takých, ktorí vedia inšpirovať alebo impulz inšpirácie prijať,“ hovorí jeho štatutárka Svetluška Rajnincová.

Konferencia TEDx bude aj v Trenčíne! TEDx = technology, entertainment, design

Aj keď je TEDxTrenčín nezávisle organizované podujatie, musí spĺňať náročné kritériá konferencií realizovaných pod týmto názvom. Medzi základné patrí licencia. „Získať ju nie je vôbec jednoduché. Záleží na mnohých faktoroch ako téma,  počet tedexov v danom období, ich lokácie. Celý proces trvá niekoľko týždňov,“ vysvetľuje člen organizačného tímu Peter Šurik a pokračuje: „Získanie licencie bolo prvé malé víťazstvo. Viaže  nás pre prípravu zaujímavého a inšpiratívneho podujatia.“

TEDxTrenčín bude po Bratislave, Nitre či Kežmarku a iných mestách ďalšie, ktoré podľahne čaru tohto podujatia. Počas celého dňa bude pre všetkých návštevníkov pripravený podnetný program s rečníkmi, ktorých život a práca sú pre ostatných inšpiráciou. Medzi prvými sa objaví známa slovenská dizajnérka Dana Kleinert.

„Október bude pre mňa veľmi špeciálny. Byť rečníčkou na TEDx – to je niečo, z čoho mám trošku obavy a zväzuje ma pocit zodpovednosti k „myšlienkam hodným šírenia“. Je dokonca presne v tom čase, kedy SLOVAK FASHION COUNCIL chystá veľkú akciu, ktorá bude veľkou oslavou módy v jej celej hĺbke, samozrejme prihliadajúc k lokálnym špecifikám. Podujatie bude podporovať aj kreatívne centrum KONTAKT, a tak som v tom až po uši, v  „mojich“ dvoch kľúčových náplniach života. Teším sa na to! A verím, že sa zmestím do časového limitu“, povedala Dana Kleinert.

Konferencia TEDxTrenčín v sebe spojí okrem vystúpení zaujímavých rečníkov i premietanie TEDTalkov z celého sveta a rôzne vedľajšie aktivity edukatívneho, kultúrneho, či tvorivého charakteru. Podujatie nemá za cieľ len vzdelávať a inšpirovať, ale v prvom rade podnietiť ľudí k aktivite a riešeniu problémov v samotnom regióne Považia.

Viac o rečníkoch TEDxTrenčín si môžete prečítať > TU

Konferencia TEDx bude aj v Trenčíne! TEDx = technology, entertainment, design - recnici

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne