20.7 C
Bratislava
štvrtok, 10. októbra 2024

Televízia JOJ a Dajto dostali zas pokutu, Rádio Best FM prišlo o frekvencie

Najčítanejšie

Rada pre vysielanie a retransmisiu na septembrovom zasadnutí udelila pokuty v celkovej výške 14-tisíc eur. Programové služby opäť nevhodne označili vekové obmedzenie pre maloletých divákov pri odvysielaných programoch.

Zdá sa, že pokuty, ktoré televízne služby dostávajú za svojej priestupky vo svojom vysielaní, nie sú dostatočným stimulom, ktorý by ich prinútil, vyvarovať sa týchto pochybení.

Televízie opakovane porušujú tie isté pravidlá a opakovane dostávajú finančné pokuty a upozornenia za tie isté chyby.

Jedným z najčastejších porušení je nesprávne označovanie vekovej vhodnosti vysielaných programov, ktoré upravuje zákon o ochrane maloletých.

Tentokrát dostali televízia JOJ a Dajto za rovnaké porušenie zákona aj rovnako vysokú pokutu v sume 7-tisíc eur pre každého.

Program „Ako som prežil“ mal byť označený ako nevhodný do veku 15 rokov

Programová služba JOJ, ktorá patrí do portfólia vysielateľa MAC TV s.r.o. sa pochybenia dopustila 3. marca 2017 a to pri vysielaní programu „Ako som prežil“, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých do 12 rokov, no obsah programu vyžadoval označenie JSO, ako nevhodné do veku 15 rokov.

Epizóda s názvom „Až kým nás smrť nerozdelí“ z 12-dielneho seriálu „Ako som prežil“ obsahovala scény, ktoré zobrazovali násilie na živých bytostiach, taktiež obsahovala vulgárnosti a rôzne formy závislosti, napríklad na alkohole.

Hoci mal program naozaj silné morálne posolstvo spôsob jeho spracovania nebol vhodný pre divákom mladších ako 15 rokov.


Program „112“ svojim obsahom vyvolávala nepríjemné pocity aj u dospelých

Systém označovania nevhodnosti programov pre maloletých porušila aj programová služba Dajto, ktorá patrí vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s.r.o..

Program „112“ odvysielaný v dňoch 5. a 19. februára 2017 bol označený ako nevhodný pre maloletých do 12 rokov, no jeho obsah podmieňoval, aby bol označený ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov.

Uvedený program podľa analýzy Rady pre vysielanie a retransmisiu obsahoval scény, ktoré vyobrazujú detaily výkonu prác záchranárov, poranení následkom samovrážd, torzá tiel ľudí, ktorí zahynuli napríklad pri nehode a mnoho iných nevhodných zobrazení, ktoré nemajú žiadne umelecké posolstvo a morálne by mohlo spočívať iba ak v ponaučení z následkov správania, ktoré poškodzuje ľudské zdravie.

Všetky tieto scény boli naturalistické, detailné a reálne a ich vekové obmedzenie malo byť označené ako nevhodné do 15 rokov. Scény sú dokonca tak intenzívne, že aj u dospelých môžu vyvolať nepríjemné pocity.

Okrem dvoch pokút pristúpila Rada pre vysielanie a retransmisiu aj k odobratiu frekvencií pre vysielateľa Best FM Media spol. s r.o., v dôsledku toho, že Rádio Best FM nevyužívalo pridelené frekvencie 89,6 MHz Prievidza a 92,4 MHz Martin na účely, na ktoré mu boli pridelené.

Na septembrovom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila aj dve sankcie v podobe upozornenia na porušenie zákona, začala päť správnych konaní a sedem sťažnosti vyhodnotila ako neopodstatnené.

Titulná fotografia – Ilustračná, zdroj: freepik.com

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne