14.4 C
Bratislava
štvrtok, 10. októbra 2024

Podľa zistení Bloomberg, zamestnanci Amazon počúvajú súkromné hlasové nahrávky z virtuálnej asistentky Alexa

Najčítanejšie

Amazon zamestnáva ľudí po celom svete, aby zlepšili fungovanie virtuálnej asistentky Alexa. Úlohou týchto zamestnancov je počúvať hlasové nahrávky z komunikácie zákazníkov s hlasovou asistentkou.

Nahrávky sa prepisujú, anotujú a potom sú spätne zapracované do softvéru ako súčasť úsilia zlepšiť funkcie digitálnej asistentky.

Zamestnanci, ale údajne nemajú priamy prístup k informáciám, na základe ktorých môžu identifikovať osobu alebo jej účet.

Amazon používa viacfaktorovú autentifikáciu na obmedzenie prístupu, šifrovania služieb a auditov kontrolného prostredia svojho systému, aby ho ochránil.

Aj v nastaveniach ochrany osobných údajov spoločnosť Amazon ponúka používateľom možnosť zakázať používanie svojich hlasových záznamov na vývoj nových funkcií. Hlasové nahrávanie sa, ale celkom zrušiť nedá. Používateľ môže počúvať a zmazať predchádzajúce nahrávky.

Podľa zistení Bloomberg sú, ale hlasové nahrávky spojené s číslom používateľského účtu, krstným menom zákazníka a sériovým číslom použitého zariadenia. Takže s určitými informáciami zamestnanci prichádzajú do kontaktu.

Virtuálnu asistentku používa aj spoločnosť Google. Aj táto spoločnosť zaznamenáva a kontroluje zvukové nahrávky z telefónov s Androidom a z domácich reproduktorov.

Ani Google neposkytuje zamestnancom osobné informácie používateľov a spoločnosť dokonca skresľuje zvuk, aby zakryla hlas zákazníka.

Aj spoločnosť Google používateľom umožňuje počúvať a odstraňovať hlasové nahrávky. Okrem toho môže používateľ vypnúť sledovanie histórie na webových stránkach a v aplikácií ako aj hlasové a zvukové aktivity asistentky po jej zapnutí.

Aj Apple zamestnáva ľudí, ktorí pracujú na zlepšení fungovania virtuálnej asistentky Siri.

Podľa BBC News Siri zaznamenáva hlasové príkazy dané cez iPhone a inteligentný reproduktor HomePod. Hlasové nahrávky sú uložené pod náhodným ID číslom, ktoré sa resetuje vždy, keď je Siri vypnutá.

Nahrávky sú uchovávané 6 mesiacov. Zamestnanci nikdy nedostávajú osobné údaje používateľa, iba náhodné identifikačné číslo. Apple neumožňuje používateľom počúvať nahrávky Siri.

Portál ochrany osobných údajov, cez ktorý je možné sťahovať kópie osobných údajov používateľa informuje, že nemôže poskytnúť informácie ktoré nie sú osobne identifikovateľné alebo prepojené s jeho ID Apple.

Funkciu zmazania hlasových nahrávok vytvorených v systéme virtuálnej asistentky poskytuje aj Apple.

Funkcia virtuálnej asistencie je lákavá a moderná. Používateľ by si, ale v záujme svojej ochrany mal uvedomiť, že používaním tejto služby aj napriek bezpečnostným opatreniam poskytuje technologickým spoločnostiam prístup k svojmu súkromiu.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne