17.5 C
Bratislava
streda, 9. októbra 2024

Novinárka z denníka N Monika Tódová čelí trestnému oznámeniu

Najčítanejšie

Investigatívna reportérka Monika Tódová si nedávno s manželom, novinárom Mirkom Tódom kúpila byt na lukratívnej adrese pod Slavínom, ako prvý na to upozornil jej kolega novinár Peter Tóth, ktorý v minulosti tiež pracoval pre denník SME a v súčasnosti vedie analyticko-spravodajský portál Ďatel.sk.

Robert Fico aktuálne podal na Tódovú trestné oznámenie. Nie je na tom ale nič zvláštne v lukratívnej časti Bratislavy v kopci nad Palisádami totiž žije aj Tódovej kolega a dlhoročný novinár Lukáš Fila, riaditeľ vydavateľstva denníka N.

„Tódovej byt je na tom istom kopci ako Bašternákov Bonaparte a len na skok od Matovičovho Himmlera Lipšica… Novosvetská ulica 22 v Bratislave nie je hocaká adresa. Nachádza sa na kopci nad Palisádami, asi 200 metrov vzdušnou čiarou od Slavína. Slovom je to štvrť horných desaťtisíc…,“ uvádzal Peter Tóth.

„Tódová ma pravidelne osočuje kvôli majetkovým otázkam. Neexistuje žiadny politik, ktorý by bol tak preverený ako ja. V poriadku, som verejne činný. Ale nerešpektujem, aby o mne klamal lotor v sukni, ktorý nevie vysvetliť ani pôvod svojho majetku. Ako si mohla Tódová s manželom kúpiť v najdrahšej časti Bratislavy byt, kde meter štvorcový môže stáť viac ako 5 tisíc Euro? Tódovci mali plat vždy v stovkách Euro, nie v tisícoch. Kto ich platí? Dostávajú čierne odmeny?,“ uviedol Robert Fico.

„Je známe, že najviac peňazí do Denníka N prichádza zo Sorosovych nadácií, že Tódová je na americkej ambasáde ako doma. Byt si kúpili pár mesiacov po vražde Kuciaka a jeho priateľky. Dostala špeciálnu odmenu za špinavú robotu, ktorú po vražde odviedla? Nebudem špekulovať, hoci o Tódovej vie každý, že je schopná všetkého. Podávam preto podnet na políciu, aby preverila pôvod majetku Tódovej, vrátane hypo úveru, ktorý je podľa všetkého len zásterkou. Musela by totiž žiť ako galapágska korytnačka, aby si mohla dovoliť byt v lokalite, v ktorej si ho s takou ľahkosťou napriek doslova mizerným oficiálnym príjmom dovolila kúpiť,“ doplnil Robert Fico.

Na obvinenie od bývalého premiéra reagoval riaditeľ vydavateľstva denníka N Lukáš Fila: „Ficove útoky na Tódovcov a Nko beriem ako veľké vyznamenanie. Po prvé vidno, čo ho naozaj trápi. Jasné, že sa mu nepočúva ľahko, ako budoval mafiánsky štát, hlavne keď to Monike rozprávajú jeho vlastní ľudia,“ uviedol. 

„A po druhé preto, aké je to celé slabé. Investigatívna novinárka vezme od Sorosa čierne peniaze, aby si potom išla do banky po hypotéku a na svoje meno kúpila byt. To všetko v situácii, keď režim, ktorý jej už poslal domov sociálku na deti, ovládal finančnú správu, políciu, prokuratúru, tajné služby a iks ďalších inštitúcií, ktorým to okamžite vyskočilo na monitore. Tak určite. Aj proti tomuto nezmyslu sa budeme brániť a je mi ľúto, že v záujme lepšieho Slovenska musia Tódovci toto zažívať, ale verím, že to má zmysel a dopadne to dobre,“ dodal Lukáš Fila.

Na útoky Fica reagovala aj bývalá kolegyňa, šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová, ktorá sa Tódovej zastala: „Už aj všeobecné útoky na novinárov sú prejavom nízkosti a snahy zakryť vlastné zlyhania. Ale spôsob akým Robert Fico útočí na investigatívnu novinárku Moniku Tódovú už prekračuje aj hranice bežného populizmu. Uchyľuje sa k tomu už len politická spodina, autokrati v krajinách kde novinárov väznia, alebo konšpirátori ktorým postupne blokujú emaily. Je to Ficova pomsta za to, že Monika Tódová si robí svoju prácu a odhaľuje napríklad podozrivé privilégiá ktoré si užíva Ficova priateľka. Je potrebné aby sme my ostatní novinári jasne povedali, že toto je neakceptovateľné,“ uviedla. 

Lukáš Fila, ani Monika Tódová na naše otázky nereagovali. Téme sa venoval aj mediálny portál Medialne.sk, na ktorý Fila slovne zaútočil „…teraz som na webe niekdajšieho ekonomického týždenníka Trend čítal text, kde prepisujú Ficov status o Monike, je to bez kontextu, bez reakcie, pre istotu tam ten Ficov status majú aj vložený, ak by niečo zabudli okopírovať, a podpísané je to hrdinsky „trend“. Áno, ešte stále je tu čo robiť,“ uviedol neobjektívne Fila. 

Prečítajte si tiež:

Denník N vznikol vďaka nenávratnej pôžičke vo výške 1,2 miliónov eur od majiteľov spoločnosti ESET. Neskôr finančne prispel majiteľ ESET Anton Zajac, spolu s Michalom Meškom, majiteľom kníhkupectva Martinus.sk i na vznik politickej strany Progresívne Slovensko. Michal Meško je dodnes i členom redakčnej rady denníka N.

Denník N, ktorý sa hrdí tým, že patrí medzi nezávislé noviny, stráca postojmi Antona Zajaca z ESETU a Michala Meška, ktorí neskrývane propagujú politické hnutie, svoju nezávislosť a svojím konaním, keď denník N obchádza zákony pri odmeňovaní zamestnancov stráca redakcia tohto denníka i etickú hrdosť. Ich konanie znižuje dôveryhodnosť slovenskej žurnalistiky. > Čítaj viac

https://www.bratislavskyvecernik.sk/monika-todova-z-dennika-n-uz-teraz-sa-citim-ze-ojebavam-a-ze-to-na-mna-niekto-vytiahne/

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne