18.6 C
Bratislava
štvrtok, 10. októbra 2024

Vyšetrovateľ obvinil novinárov Moniku Tódovú a Konštantína Čikovského z denníka N. Trestné oznámenie podal Peter Tóth (aktualizované)

Najčítanejšie

„Dnes nám bolo s Konštantínom Čikovským doručené obvinenie bratislavskej prokuratúry, že sme ohrozili utajované skutočnosti, keď sme písali o tom ako sa Peter Tóth priznal, že sledoval novinárov. Obvinenie prišlo na základe trestného oznámenia Petra Tótha, po troch rokoch po napísaní článku a tesne predtým ako by bol tento “prečin” premlčaný. A prišlo po našich niekoľkých kritických textoch o prokuratúre,“ uviedla Monika Tódová.

***

Aktualizované 21.9.: „Krajská prokuratúra zrušila obvinenie novinárov z denníka N Moniky Tódovej a Konštantína Čikovského z ohrozenia utajovaných skutočností. Rozhodla tak po tom, ako ju generálny prokurátor vyzval prípad preskúmať,“ uviedol denník N na stránke mnt.sk. 

„Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava dňa 21. septembra 2021 po preskúmaní vyšetrovacieho spisu v rámci dozorového oprávnenia rozhodol, že uznesenie (…) zrušil ako nezákonné a neopodstatnené, ale aj arbitrárne, pričom uložil poverenému príslušníkovi PZ, aby vo veci znovu konal a rozhodol,“ napísala generálna prokuratúra.

„Obvinenie považujeme za ďalšiu snahu zastrašiť novinárov, ktorí dlhé roky odhaľujú prešľapy ľudí vo vysokých funkciách. Súčasný vývoj pripomína situáciu spred niekoľkých rokov, keď isté skupiny vytvorili v spoločnosti atmosféru neznášanlivosti voči novinárom. Aj tá medzi inými prispela k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ uviedli vo svojej výzve šéfredaktori viacerých slovenských médií, vrátane Zuzany Petkovej, zakladateľky, Investigatívneho centra Jána Kuciaka.

„Po prvé to, že trestné konanie stále trvá, policajný orgán musí vo veci naďalej konať a znova rozhodnúť. Po druhé to, že krajská prokuratúra rozhodla v takom expresnom čase, až to vyvoláva podozrenie. V priebehu 24 hodín sa podľa mojej skromnej úvahy nedá naštudovať spis a kvalifikovane rozhodnúť,“ reagoval Peter Tóth na FB stránke portálu Ďateľ.sk.

***

Vyšetrovateľ okresného riaditeľstva policajného zboru BA III František Spusta obvinil reportérku denníka N Moniku Tódovú a zástupcu šéfredaktora denníka N Konštantína Čikovského z ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti, vo svojom článku mali vyzradiť identitu utajeného svedka Petra Tótha. Hrozí im ročné väzenie.

„Text napísali pred tromi rokmi, obvinili ich až teraz. Nepovažujem za náhodu, že sa to deje v čase, keď proti sebe stoja dve skupiny policajtov aj prokurátorov a jedna strana sa pokúša zastaviť vyšetrovanie najvážnejších korupčných prípadov. V denníku N o nich píšeme a o mnohých sme informovali ako prví,“ uviedol v liste čitateľom Matúš Kostolný, šéfredaktor denníka N.

„Konšpiratívny denník N rozširuje naratív o troch rokoch, čo je brutálnym zavádzaním verejnosti s cieľom navodiť dojem, že sa niekomu ubližuje a podobne. Článok s vyzradením identity utajeného svedka bol publikovaný 22. októbra 2018. Trestné oznámenie som podal po viac ako roku, ak si dobre spomínam. Od novembra 2018 som nebol na Slovensku, a preto bolo pre mňa takmer nemožné podať trestné oznámenie skôr. Keď vyšetrovateľ moje podanie odmietol, podal som sťažnosť. Aj tú vyšetrovateľ odmietol, no po kontrole spisu vydal prokurátor uznesenie, ktorým odmietnutie zrušil a prikázal vyšetrovateľovi konať znova a rozhodnúť. Vyšetrovateľ teda konal a rozhodol o odmietnutí pôvodného trestného oznámenia opakovane. Znova som podal sťažnosť a až na základe nej prokurátor vydal pokyn na začatie trestného stíhania. Popísaný cyklus neprebehne za deň ani za mesiac. Je to čas konzumujúci proces, a preto trvalo tak dlho, kým došlo k obvineniu podozrivých Tódovej a Čikovského,“ ozrejmil pre Mediahub.sk Peter Tóth.

„Konšpiračný denník N v reakcii na obvinenie Tódovej a Čikovského uviedol množstvo lží a manipulácií. Nie je ich možné vyvrátiť jediným článkom, a preto každému odporúčam moju knihu Satan, teší ma! V nej môže nájsť každý odpovede na otázky vyplývajúce z ich nehanebných lží a manipulácií. V súvislosti s dnešnými reakciami konšpirátorov z N zvažujem podanie ďalšieho trestného oznámenia na ich náčelníka Matúša Kostolného, pretože bezcharakterne a bez opory v materiálnom skutkovom stave tvrdí, že moja činnosť viedla k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. To je taká podlosť, za ktorú by si ten pajác v 19. storočí vyslúžil pozvánku na duel,“ dodal pre Mediahub.sk Peter Tóth.

„Obvinená je Monika s Tinom, ale v skutočnosti ide o útok na celé Nko, na novinárov, a v konečnom dôsledku na právo všetkých vedieť, čo sa v tejto krajine dialo a deje. Budeme sa brániť, snáď sa zaktivizujú aj kolegovia žurnalisti a verejnosť. Zvládli sme už všeličo, zvládneme aj toto,“ komentoval obvinenie svojich kolegov Lukáš Fila, riaditeľ vydavateľstva denníka N.

„Ale pri pohľade na dianie okolo nás a vývoj preferencií je jasné, že ak sa neskoncentrujú tí, čo majú (zatiaľ) v rukách reálnu moc, tak toto obvinenie bude za chvíľu ten najmenší problém, čo tu všetci budeme mať. Ešte stále sa dá s tým všetkým niečo robiť, furt to môže dopadnúť dobre,“ doplnil Fila.

“Odvážni novinári sú ľudia, ktorí odhaľujú kauzy, ktoré by za iných okolností zostali skryté pred očami verejnosti. Keby ich nebolo, tak by dnes možno Marián Kočner stále vypaľoval slušných ľudí. Niet sa preto čo čudovať, že tak veľmi mafii a vybraným politikom prekážajú a že sú ochotní spraviť všetko preto, aby ich zastavili či zastrašili,“ komentoval obvinenie bývalý riaditeľ vydavateľstva Ringier Axel SK Milan Dubec, kolega zavraždeného novinára Jána Kuciaka z portálu Aktuality.sk.

„Aj tak je však slovenským paradoxom, že človek, čo nebezpečne sledoval pre Kočnera novinárov, vrátane Jána Kuciaka, dosiahol dnes svojim obvinením začiatok trestného stíhania novinárov – Monika Tódová a Konštantín Čikovský, len za to, že si robia svoju prácu,“ doplnil Dubec.

„Trestné oznámenie na Moniku Tódovú a Konštantína Čikovského podal Peter Tóth. Ten Tóth, ktorý sledoval novinárov pre Mariana Kočnera. Snažil sa vnútiť verejnosti výraz „paparazzovanie“, aby zjemnil zásahy do života novinárov, ktoré vykonával pre svojho priateľa. Sledovali aj novinára Jána Kuciaka. Ukázalo sa, že to bolo nebezpečné prenasledovanie. Po Kuciakovej vražde vláda sľúbila novinárom väčšiu ochranu. Samotná polícia nevedela, čo taká ochrana presne znamená. Po pár týždňoch zdržanlivosti Robert Fico nanovo spustil svoje útoky. A dodnes útočí. Nielen všeobecne na novinárov a médiá, ale aj osobne na Moniku Tódovú. Robí z nej terč. Prečo obvinenie za článok z roku 2018 prichádza práve teraz, v čase, keď o vplyv nad mocenskými zložkami štátu bojujú ľudia, ktorí dlhé roky deformovali právo? Ťažko sa obvinenie Tódovej a Čikovského od tohto boja v rámci polície oddeľuje,“ komentovala rozhodnutie polície bývalá kolegyňa novinárov, šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová.

Keby Peter Tóth neposkytol vyšetrovateľom dôkazy a mobilný telefón Mariána Kočnera, asi by sme dnes nepoznali korupčné správanie sudcov, či pozadie prípadu vraždy Jána Kuciaka alebo falšovania zmeniek TV Markíza. Denník N publikovaním niektorých informácií mohol ohroziť vyšetrovanie.

Kolega z denníka N Braňo Bezák sa v podcaste denníka priamo Moniky Tódovej v auguste 2019 opýtal „Úniky zo samotných spisov môžu nakoniec ohroziť vyšetrovanie?“ „Je dôležité povedať, že mi všetky tie informácie zverejňujeme s dosť veľkým časovým odstupom, a zverejňujeme ich vo chvíli keď už ich majú všetky dôležité osoby vrátane Mariana Kočnera, ktorý je hlavný podozrivý (…) Vždy si dávame pozor na to, že či to čo zverejňujeme je naozaj také že sú s tým oboznámené už všetky procesné strany a že nič v tejto veci nepokazíme,“ povedala pre podcast N reportérka Monika Tódová.

„A pokiaľ ide o Petra Tótha, on keď išiel vypovedať na políciu, že ide svedčiť proti Mariánovi Kočnerovi, on napísal na svoj Facebook verejný status, kde sa vlastne priznal, že s Kočnerom končí a zároveň informoval minimálne hovorcu Penty Martina Danka, čo sa neskôr ukázalo zo zaistenej komunikácie (pozn.: z Threemy), že ide vypovedať proti Kočnerovi. Čiže on sám sa nesprával ako utajený, ako niekto kto by sa maskoval a podobne,“ uviedla Monika Tódová.

„Navyše Slovensko je malá krajina a ktokoľvek kto si prečítal tú výpoveď utajeného svedka, Kočner za minútu vedel, že proti nemu vypovedal Peter Tóth, pretože Peter Tóth prestal dvíhať telefóny Kočnerovým dcéram, pretože im nevrátil to auto, čiže Kočnerovi bolo okamžite jasné, že Tóth ho zradil a že Tóth je ten utajený svedok. Čiže ak sa teraz Tóth tvári, že mi sme ho nejakým spôsobom ohrozili tak je to smiešne, lebo ja som si stopercentne istá, že Bodör vedel, že Tóth je utajený svedok, že Haščák vedel, že je utajený svedok a že to vlastne vedeli všetci dôležití a všetky podozrivé osoby, ktoré by sa v tejto kauze mohli objaviť, preto chápem tému, že verejnosť má tieto otázky, ale denník N nijakým spôsobom toto vyšetrovanie nemarí, pravé naopak, ja si myslím, že aj tým že zverejňujeme niektoré informácie z tohto vyšetrovania, tak svojim spôsobom chránime aj policajtov, aj prokurátorov, pred nejakým politickým tlakom,“ uviedla Monika Tódová. > Čítaj viac

„Namiesto vecného článku konšpirátori z N reagovali na obvinenie manipuláciami a lžami. Napríklad o tom, že som svoju identitu vyzradil sám hovorcovi Penty Martinovi Dankovi. Nie je to pravda a detailne o tom píšem v knihe Satan, teší ma! Konšpirátori z N manipulujú, keď tvrdia, že som sa odhalil sám, keď som prestal s Kočnerom telefonicky komunikovať. Po svedeckej výpovedi som polícii odovzdal na znalecké skúmanie mobilný telefón a vyšetrovateľ mi zakázal dať si vyhotoviť duplikát SIM karty,“ uviedol vo svojej reakcii Peter Tóth.

Všetky naše články na tému o nešťastnom konci novinárskej kariéry Jána Kuciaka nájdete na stránke www.napranieri.sk. 

Novinárka Monika Tódová aktuálne čelí i trestnému oznámeniu, ktoré na ňu podal bývalý premiér Robert Fico:

https://www.bratislavskyvecernik.sk/novinarka-z-dennika-n-monika-todova-celi-trestnemu-oznameniu/

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne