10.6 C
Bratislava
piatok, 18. októbra 2024

Festival mladých folklórnych nádejí sa uskutočnil v Amfiteátri v Knížkovej doline v Rači

Najčítanejšie

Už druhý ročník festivalu si prišli pozrieť tí návštevníci, ktorí sa tešia z dobrej hudby, z folklóru na ktorom spolu pracujú deti a mládež. Cieľom festivalu je vytvoriť mladým ľuďom priestor na ich rozvoj v oblasti ľudovej hudby. Prezentácia folklóru verejnosti na tomto podujatí dôstojne vypĺňa časový a kultúrny priestor medzi Račianskymi hodmi a Račianskym vinobraním.

Festival mladých folklórnych nádeji organizuje vedenie Základnej umeleckej školy Vrbenského z Rače a občianske združenie Hudbou k srdcu, podujatie môže ale fungovať i vďaka podpore Magistrátu hlavného mesta Bratislavy a mestskej časti Rača, ako uviedol na úvod festivalu riaditeľ ZUŠ Vrbenského Mgr. Vladislav Katrinec a doplnil, že vďaka týmto partnerom sa môže konať už druhý ročník tohto festivalu v Amfiteátri v Rači v Knížkovej doline, verí že sa z neho stane tradícia.

V nedeľu 23. júna sa na pódiu v amfiteátri predstavili žiaci ZUŠ Vrbenského – Sláčikový komorný orchester, Ľudová hudba Vŕbenčatá pod vedením Mgr. art. Martiny Sanitrárovej a Ľudová hudba Vrbenka, súbory z mimo račianskych lokalít, ako Detský folklórny súbor Čečinka z Karlovej Vsi zo ZŠ Jozefa Kresánka, Detský folklórny súbor Prvosienka, Detský folklórny súbor Gerulata z Rusoviec, Detský folklórny súbor Hájenka z Petržalky, každý návštevník si prišiel na svoje. Festival zahŕňal folklór z mnohých regiónov Slovenska.

Festival slávnostne otvoril svojim vystúpením Sláčikový komorný orchester ZUŠ Vrbenského z Rače pod vedením Mgr. art. Martina Smolka. Ako prvé odzneli skladby od rodáka z Cífera Ladislava Kuboviča „Cantica Slovaca“, ktorá má štyri časti, potom orchester zahral ako prídavok „Zbojnicky tanec“ od Jána Lorenca.

Viac článkov o mestskej časti Rača nájdete na Račianskom Večerníku.

Pozrite si krátky film:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

Aktuálne