18.7 C
Bratislava
streda, 9. októbra 2024

PRIESKUM: Milujeme banány a rajčiny, kel a figy vôbec. Ovocia a zeleniny jeme tragicky málo

Najčítanejšie

Hoci takmer 9 z 10 ľudí na Slovensku zastáva názor, že čerstvé ovocie a zelenina sú základom vyváženej stravy, v dostatočnom množstve ich konzumuje len zlomok opýtaných. Na dennej báze si tieto potraviny dopraje necelá tretina ľudí, zistil nový prieskum o konzumácii ovocia a zeleniny medzi obyvateľmi Slovenska.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča denne skonzumovať viac ako 400 gramov ovocia a zeleniny, a to ako súčasť zdravej výživy s nízkym obsahom tukov, cukrov a sodíka. Len malá časť ľudí na Slovensku však túto odporúčanú normu dodržiava. Nový prieskum o konzumácii čerstvého ovocia a zeleniny zistil, že denne si tento druh potravín dopraje menej ako 1 z 3 respondentov.

„Z výsledkov nášho prieskumu vyplýva, že dostatočné množstvo ovocia a zeleniny, teda 400 gramov a viac, konzumuje každý deň iba 13 % opýtaných. Najväčšia časť ľudí v prieskume, takmer až polovica, zje denne menej ako 100 gramov čerstvého ovocia a zeleniny,“ vysvetlil Marek Kravjar, hovorca BILLA Slovensko.

Dôvodov, prečo ľudia nekonzumujú dostatok zeleniny a ovocia, je viacero – od ceny a nedostatočných zliav na tento sortiment cez kvalitu až po čas, ktorý je potrebný na prípravu ovocných a zeleninových jedál.

Vedú paradajky a banány

Napriek spomenutým nelichotivým číslam však drvivá väčšina ľudí na Slovensku ovocie a zeleninu aspoň raz za čas konzumuje. K úplnému vynechaniu týchto potravín zo svojho menu sa v prieskume prihlásilo len 7 % opýtaných. Najčastejšie si ľudia ovocie alebo zeleninu pripravujú na večeru a obed, prípadne tiež ako pochúťku „na zahryznutie“ počas dňa. Aj v tomto sortimente však existujú zákaznícke preferencie.

„Najobľúbenejším druhom zeleniny sa v našom prieskume stali rajčiny, ktoré preferujú takmer tri štvrtiny ľudí. Veľmi obľúbené sú aj uhorky a zemiaky, nasledované mrkvou a paprikou. Ak si ľudia k hlavnému jedlu pripravujú zeleninovú prílohu, najčastejšie ide o šalát. Zo sortimentu ovocia uprednostňuje najviac respondentov banány (75 %) a po nich jablká, jahody, hrozno či mandarínky,“ povedal Marek Kravjar.

Naopak, medzi najmenej obľúbené druhy ovocia patria exotické plody, ako napríklad figy, grapefruity alebo avokádo. Z ponuky zeleniny si zas len malé percento zákazníkov vyberá baklažán, kel a špargľu.

Ako najčastejší dôvod, prečo konzumujú čerstvé ovocie a zeleninu, uviedli približne dve tretiny ľudí fakt, že tieto potraviny sú zdravé a plné vitamínov či minerálov. Takmer 9 z 10 opýtaných vyjadrilo názor, že ovocie a zelenina sú základom vyváženej stravy, a že ich konzumáciou si zvyšujú imunitu aj pozitívne vplývajú na svoj celkový zdravotný stav.

Exkluzívny kvantitatívny prieskum pre spoločnosť BILLA zrealizovala a vyhodnotila agentúra 2muse. Zber dát prebiehal od 28. marca do 2. apríla 2024 metódou on-line panelu na reprezentatívnej vzorke 1020 respondentov vo veku od 20 do 50 rokov. Vzorka je reprezentatívna pre slovenskú populáciu podľa veku, pohlavia, regiónu, vzdelania a veľkosti obce.

zdroj: AMI COMMUNICATIONS SLOVAKIA

(ts)

Reťazce.sk
Reťazce.sk
Reťazce.sk písali predovšetkým o maloobchode v Bratislave, sústredili sa na centrum Bratislavy a väčšinou na gastroscénu. Zaujímali sa predovšetkým o inovatívne nezávislé projekty. Projekt v rôznych podobách fungoval od roku 2009. Autorom a zodpovednou osobou za obsah bol Radoslav Augustín. V histórii na projekte spolupracovali i Lukáš Kočišek a Ivan Krasko. Redakcia Mediahub.sk od novembra 2018 na obsahu projektu pokračuje. Doménu Reťazce.sk sme získali od spoločnosti VisuArt, s.r.o. a stala sa súčasťou nášho projektu. Portál Reťazce.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne