16.1 C
Bratislava
štvrtok, 10. októbra 2024

Budeme tankovať drahšie?

Najčítanejšie

Makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne sa v hlavnej téme venuje dlhodobejšiemu výhľadu pre ceny ropy a tým aj dopadu na ceny tankovania. V krátkych správach prináša rýchly pohľad na výsledok rastu HDP v USA, ale aj očakávania o odhade rastu ekonomiky eurozóny v 2Q24.

Budeme tankovať drahšie?

Ceny pohonných hmôt dosiahli svoje päťtýždňové minimá, oproti tohtoročnému vrcholu sú nižšie asi o 10 centov. V medzinárodnom porovnaní krajín EÚ sú ceny nafty aj benzínu podpriemerné, za liter zaplatia Slováci asi o 7 centov menej než je priemer krajín únie.

Ceny na čerpacích staniciach sú do veľkej miery ovplyvnené aj vývojom cien ropy, kľúčovú rolu však zohráva štát a jeho daňové zaťaženie. Napríklad pri cenách benzínu tvoria dane viac než polovicu celkovej ceny, pri nafte je to približne 40 %.

Výhľad pre dopyt po rope ostáva optimistický, najmä v dôsledku očakávaného oživenia vo vyspelých krajinách, hoci niektoré štrukturálne faktory ako hľadanie energetických úspor, zelená transformácia či elektromobilita budú tento efekt čiastočne tlmiť.

Objem dodávok ropy na svetový trh bude pravdepodobne jemne rásť, otázkou je však ďalší postup krajín OPEC+, ktoré upravujú objem ťažby podľa potreby a žiadaného vývoja cien.

Môžeme preto očakávať, že ceny ropy budú výhľadovo skôr rásť a to mierne potlačí aj ceny na čerpacích staniciach. Nesmieme však zabudnúť, že do hry budú ešte bezpochyby vstupovať aj početné nepredvídateľné (krátkodobé) faktory.

Ceny pohonných hmôt pokrčujú v poklese, v polovici tohto mesiaca sa dostali na najnižšie úrovne za posledných päť týždňov. Priemerná cena nafty skončila tesne nad 1,5 eura za liter, zatiaľ čo najpoužívanejší benzín 95 skončil tesne pod 1,6 eura za liter. Oproti vrcholu v tomto roku sú ceny nižšie o približne 10-15 centov, ten sme mohli vidieť v apríli v prípade benzínu a vo februári v prípade nafty.

V medzinárodnom porovnaní s EÚ sú ceny pohonných hmôt na Slovensku podpriemerné. Najvyššie ceny za liter benzínu vidíme v Dánsku (2,06 €/liter), Holandsku (2,0 €/liter) a Grécku (1,89 €/liter). Priemer za všetky krajiny EÚ dosahuje 1,66 €, na Slovensku tak bola cena o zhruba 7 centov nižšia.

Naopak najlacnejšie sa 95-ka tankuje v Bulharsku (1,33 €/l) a na Malte (1,34 €/liter). Pri nafte je cena na Slovensku nižšia oproti priemeru asi o 7 centov (1,58 vs. 1,51 €/l).

Ceny pohonných hmôt sú do veľkej miery určované aj daňovým zaťažením. Kľúčovou je prirodzene cena ropy, ktorá však hovorí iba o samotnej surovine. Pri cene benzínu na úrovni 1,59 €/l tvorila ropa necelú tretinu ceny.

Ide totiž o nespracovanú surovinu, ktorá ešte musí prejsť procesom rafinácie (napr. v Slovnafte). Nad tieto náklady následne dopočítavame dane, ako spotrebnú daň z minerálnych olejov a následne aj daň z pridanej hodnoty. Tá sa mimochodom ráta aj zo spotrebnej dane, platíme tak daň z dane.

Okrem toho sem vstupuje aj kurz eurodolára, keďže ide o menu najčastejšie používanú na platenie v medzinárodnom styku. Podiel daní v konečnom dôsledku tvorí viac než polovicu ceny benzínu a viac než 40 % ceny nafty.

V súčasnosti ostáva dopyt po rope oslabený, a to dokonca aj v Číne, ktorá bola dlhé obdobie driverom globálneho záujmu. Postupne je však vo vyspelých krajinách vidieť náznaky oživenia aktivity v priemysle, čo je signálom do budúcnosti a je pravdepodobné, že s ďalším očakávaným rozbehom ekonomík bude rásť aj záujem o túto surovinu.

Na druhej strane môžeme pozorovať rastúci záujem o ekologickejšie riešenia vo výrobe či nárast záujmu o elektromobilitu, čo môže tento impulz do istej miery tlmiť.

Na strane ponuky ropy vidíme nárast, a to najmä v Spojených štátoch, do istej miery aj v Kanade či Brazílii. Na druhej strane krajiny OPEC+ stále hovoria o možných škrtoch produkcie v prípade, že sa trh nebude vyvíjať podľa ich očakávaní.

Celková ponuka tak (aj kvôli absencii väčších projektov na ťažbu nových zdrojov) bude pravdepodobne rásť len pomaly. To v kombinácii s očakávaným svižnejším nárastom dopytu a pretrvávajúcim geopolitickým napätím bude držať ceny ropy zvýšené. Naši kolegovia z Este Group Research predpokladajú priemernú cenu ropy Brent v budúcom roku na úrovni 100 USD za barel.

Z dlhodobejšieho hľadiska tak majú ceny pohonných hmôt skôr potenciál posunúť sa smerom nahor. V prípade cien ropy Brent na úrovni 100 dolárov za barel a kurzu eurodolára na úrovni 1,1 USD/EUR môžu byť ceny na čerpacích staniciach vyššie o zhruba 10 centov na liter.

Ceny benzínu by sa tak mohli posunúť blízko k 1,7 €/l a ceny nafty tesne nad 1,6 €/l. Ide však o dlhodobejší výhľad berúci do úvahy aktuálne štrukturálne oknolnosti. Mimoriadne nepredvídateľné faktory (politické tenzie, lokálne konflikty, prírodné katastrofy) môžu, prirodzene, priniesť aj iné významné dopady na ceny.

Krátke správy o novinkách z ekonomiky

Rast americkej ekonomiky v 2. štvrťroku prekvapil, keď dosiahol 2,8 % (prepočítaný na celý rok), bolo to až o 0,8 percentuálneho bodu viac než očakával trh. Zároveň ide o citeľné zrýchlenie aj oproti predchádzajúcemu štvrťroku. Podľa dostupných dát prispela k ekonomickej aktivite vyššia spotreba domácností a zároveň aj vyššie súkromné investície do zásob.

Celoročný rast HDP Spojených štát by tak mohol dosiahnuť 2,5 % v tomto roku a 2,2 % v roku 2025. Len pre porovnanie, je to výrazne vyššie číslo než je odhadované pre ekonomiku eurozóny, keďže rast HDP menového bloku sa očakáva na úrovni 0,5 a 0,7 % pre roky 24 a 25.

Eurostat zajtra zverejní rýchly odhad rastu HDP eurozóny a vybraných krajín v eurozóne pre druhý štvrťrok 2024. Zatiaľ čo rast HDP eurozóny v prvom štvrťroku dosiahol 0,3% medzikvartálne, očakáva sa, že tento v minulom kvartáli spomalil na 0,2%. Potiahnutý by mal byť najmä sektorom služieb, kde sentiment ostáva optimistický (hoci menej než v uplynulých mesiacoch), naopak negatívny sentiment je prítomný v priemysle.

Matej Horňák
Makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne