19.7 C
Bratislava
utorok, 8. októbra 2024

Zažite Vlčiu hodinku s chovateľom

Najčítanejšie

Vlky majú pre našu prírodu kľúčový význam. Pri príležitosti Medzinárodného dňa vlkov si ZOO Bratislava pripomína vzácnosť a výnimočnosť týchto šeliem. Pri výbehu vlkov eurázijských sa v utorok 10. augusta o 14.30 h uskutoční jedinečné stretnutie s ich chovateľom, Vlčia hodinka. Návštevníci bližšie spoznajú život vlkov ako aj jednotlivých členov svorky.

„Našu svorku tvorí alfa pár a ich traja potomkovia, pričom dominantnou je hlavná samica, ktorá udržuje hierarchiu a poriadok vo svorke. Vlk je úchvatné zviera, veľmi citlivé a pragmatické. Jeho funkcia pre rovnováhu v prírode je nezastupiteľná, “ približuje ich chovateľ Peter Seleštiansky a dodáva: „fascinuje ma neskutočná čistota vlka – zabijaka, s ktorou sa stará o prírodu a udržuje v nej poriadok. Vlky lovia to, čo v prírode nemá byť, slabé a choré jedince, regulujú populáciu kopytníkov. Sú to plaché zvieratá, ľudí sa boja a vyhýbajú sa im. Chov vlkov v zoo je bezkontaktný. K našej svorke musím pristupovať veľmi vnímavo, sledovať náladu zvierat, pretože akákoľvek nezvyčajná situácia môže vyústiť do stresovej reakcie zvierat.“

Vlk eurázijský je vlajkový druh s vysokou kultúrnou hodnotou a od vzniku ZOO Bratislava bol súčasťou kolekcie zvierat až do začiatku 80-tych rokov. Vtedy bol pôvodný výbeh vlkov odstránený pre výstavbu diaľnice. Chov vlkov eurázijských bol obnovený v roku 2006.

V rámci zoologických záhrad pôsobiacich v Európe riadi chov vlkov eurázijských koordinátor, na základe ktorého odporúčaní sa v januári 2024 uskutočnil presun 5 vlkov z holandskej ZOO Amersfoort do ZOO Bratislava.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne