6.2 C
Bratislava
streda, 16. októbra 2024

Ošetrenie dreva – lazúra vs. farba na drevo

Najčítanejšie

Správne ošetrené drevo si zachová svoju prírodnú krásu a vydrží oveľa dlhšie. Okrem hĺbkovej ochrany, impregnácie, ktorá chráni drevo pred hnilobou, plesňami či škodcami, je potrebná aj druhá úroveň – náter. Použiť lazúru alebo farbu na drevo?

Farba na drevo

Kvalitné farby na drevo predstavujú ochranu pred poveternostnými vplyvmi v exteriéri, no nanášané môžu byť aj na drevo v interiéri. Nepriepustný film chráni drevo pred UV žiarením, vlhkosťou i mechanickým poškodením.

Má vysokú kryciu schopnosť, tzn. úplné prekryje štruktúru dreva. Preto sa farby často používajú pri renovácii starého nábytku, kde prípadné opravy tmelom nebudú viditeľné alebo v prípade, keď potrebujete zjednotiť rôzne odtiene dreva.

Ich obnova je náročnejšia – starý náter je pred nanesením farby potrebné odstrániť.

Farby na drevo môžeme rozdeliť na syntetické alebo vodou riediteľné akrylové. Ak bolo drevo už predtým niečím natreté, siahnite po syntetickej farbe. Akrylové farby sú naopak určené na prvotný náter surového dreva.

Lazúra na drevo

Lazúra je transparentný náter, ktorý podčiarkne prirodzenú krásu dreva. Na rozdiel od farby necháva štruktúru a kresbu dreva viditeľnú. Aj lazúru je možné použiť v exteriéri a interiéri. Výhodou oproti farbe na drevo je to, že rýchlo schne a nezapácha.

Lazúra je redšia, preniká do pórov dreva a chráni ho tak aj zvnútra. Čiastočne drevo impregnuje – ak zvolíte lazúru na báze prírodných olejov, drevo predtým nemusíte impregnovať vôbec.

Vytvára tenkú vrstvu, ktorá je náchylnejšia na mechanické poškodenie ako farba, napríklad škrabance môžu vyžadovať lokálnu opravu. Lazúru je možné ľahko obnoviť, a to bez nutnosti odstránenia predchádzajúceho náteru.

Rozdeliť ju môžeme na tenkovrstvú a hrubovrstvú. Tá sa vyznačuje dlhšou životnosťou, na druhej strane však má tendenciu praskať a olupovať sa.

Tip: Farby a lazúry na drevo nakúpite na nakúpite na Delap.sk.

Záver

Výber závisí od toho, aký efekt chcete dosiahnuť. Ak chcete úplne zmeniť farbu dreva, zakryť jeho nedokonalosti a vytvoriť jednotný povrch, lepšou voľbou bude farba na drevo. Okrem toho drevo efektívnejšie chráni pred mechanickým poškodením. Ak však chcete zachovať prirodzenú krásu dreva, siahnite po lazúrach.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne