12.5 C
Bratislava
utorok, 15. októbra 2024

WPC dosky sú inovatívny materiál pre obytné i komerčné priestory. Z čoho sú zložené?

Najčítanejšie

Kompozitné WPC dosky sú odolnou a ekologickou alternatívou k tradičným dreveným odkladom, terasám či plotom. Odstraňujú problémy, ktorým prírodné drevené dosky bežne čelia. To sú napríklad škodcovia, pleseň či zmena farby, resp. vyblednutie. Zistite, z čoho sa tento moderný a kvalitný materiál skladá.

Zloženie WPC dosiek

WPC (drevoplastový kompozit), známy aj pod označením kompozitné drevo, tvorí:

– 60 % recyklovaných drevených vlákien alebo pilín (drevná múčka), ktoré pochádzajú z tvrdého, alebo mäkkého dreva. Najčastejšie sa používajú odpadové produkty z drevárskeho priemyslu. Táto zložka dodáva WPC terasovým doskám, plotom a obkladom prirodzený vzhľad a štruktúru podobnú drevu.
– 30 – 40 % plastových polymérov, pričom najčastejšie ide o polyetylén HDPE s vysokou hustotou, ktorý dodáva materiálu vysokú pevnosť a odolnosť.
– 10 % môžu tvoriť aditíva, teda pigmenty a spájadlá, ktoré dodávajú kompozitnému drevu požadovaný odtieň, ucelený vzhľad a prepájajú jednotlivé zložky.
Tento pomer sa samozrejme môže mierne líšiť v závislosti od konkrétneho výrobcu.

WPC s certifikáciou

Aj keď vás môže odradiť vyššia počiatočná cena WPC terasových dosiek v porovnaní s drevenými, dlhodobé úspory za údržbu a vyššia životnosť to kompenzujú. Vyberajte si však kompozitné drevo s certifikáciou, ktoré spĺňa európske normy. Nájdete ho napríklad na WPCplastic.sk – certifikovaný partner TERAFEST®. Drevo tu pochádza z lesov, ktoré sú obhospodarované udržateľným spôsobom, kde sa zachováva rovnováha medzi ťažbou a prirodzenou obnovou lesa.

Na trhu však môžete nájsť aj rôzne lacnejšie alternatívy s menej kvalitným zložením – bez certifikácie. Drevená zložka tu môže byť nahradená napríklad namletým papierom či ryžovými šupkami, polymérová zase nekvalitným plastom.

Aké je životnosť WPC dosiek?

WPC majú vďaka svojim vlastnostiam (odolnosť voči UV, vlhkosti a iným exteriérovým vplyvom) vo všeobecnosti dlhú životnosť, tj. okolo 25 až 30 rokov. Na rozdiel od prírodného dreva majú len minimálne nároky na údržbu. Nevyžadujú sezónne natieranie, lakovanie alebo farbenie. Okrem toho sa aj ľahko čistia.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne