13.2 C
Bratislava
štvrtok, 17. októbra 2024

V posteli uprednostňujeme mobil a seriály pred rozhovorom a knihou

Najčítanejšie

Podľa prieskumu spánkových návykov sa pred spaním najčastejšie venujeme sledovaniu displeja.

Spánok je ako dôležitá súčasť života častým predmetom prieskumov a štúdií. Podľa prieskumu spoločnosti JYSK* zameranom na spánkové návyky sa až 31 % z nás potýka so spánkovými problémami. Spánkom strávime až tretinu života, má vplyv na naše zdravie, náladu a výkonnosť, preto by sme mu mali venovať náležitú pozornosť.

Poznáte pojem spánková hygiena?

Spánková hygiena zahŕňa aktivity pred spánkom, ale aj v priebehu dňa, ktoré napomáhajú zlepšovať kvalitu spánku. Je to napríklad pravidelný spánkový režim, zdravé prostredie spálne, pohyb v priebehu dňa, vynechanie kofeínu v popoludňajších hodinách či obmedzenie sledovania mobilu a televízie pred zaspaním.

Dve tretiny ľudí dodržiavajú aspoň niektoré zo zásad spánkovej hygieny, naopak takmer tretina sa s pojmom spánková hygiena nikdy nestretla.

Čomu sa venujeme pred spaním

Z prieskumu vyplýva, že sledovanie mobilu je najrozšírenejšou činnosťou, ktorej sa venujeme v posteli pred spaním. S mobilom v ruke zaspáva až 73 % ľudí vo veku 30-39 rokov. Ďalšou obľúbenou činnosťou je sledovanie filmov alebo seriálov.

Obmedzenie mobilu a sledovanie obrazovky či displeja pred spaním je pritom často pripomínaná rada, ktorá má svoje opodstatnenie. Modré svetlo vyžarujúce z displeja elektronických zariadení spomaľuje tvorbu melatonínu, zhoršuje zaspávanie a celkovú kvalitu spánku.

43 % ľudí sa pred zaspaním rado rozpráva, 29 % si číta knihu alebo časopis, 23 % počúva hudbu. Aj práca na počítači si našla svoje miesto v spálni, v posteli pred spaním sa jej venuje 12 % opýtaných.

Keď sa chceme dobre vyspať

Často hovoríme, že najlepšie sa vyspíme doma – vo svojej posteli. Strávime v nej pomerne dosť času – podľa prieskumu spí 37 % z nás aspoň 7 hodín denne. Maximálny komfort by preto mal byť samozrejmosťou.

Základom je výber toho správneho matraca. Najlepší spôsob ako zistiť, ktorý matrac je pre vás ten pravý, je osobne si ho vyskúšať – ľahnúť si, vyskúšať polohu na chrbte a na boku, zistiť, či máte správnu oporu. Matrac musí vyhovovať vašim potrebám. Nové topánky si tiež pred zakúpením obujete a skúsite sa prejsť, aby sa vám v nich pohodlne chodilo. Podobne to máme s matracmi – až 79 % zákazníkov si chce matrac pred nákupom osobne vyskúšať.

V každej zo 49 predajní JYSK je matracové štúdio, kde si môžete vyskúšať rôzne typy matracov. Správny matrac je kľúčový pre kvalitný spánok, ktorý má vplyv na naše celkové zdravie a pohodu. S výberom vhodného matraca vám poradí školený personál.

*Zdroj: IPSOS. Reprezentatívna vzorka populácie /30-60 rokov. Realizované: máj 2024

(ts)

Reťazce.sk
Reťazce.sk
Reťazce.sk písali predovšetkým o maloobchode v Bratislave, sústredili sa na centrum Bratislavy a väčšinou na gastroscénu. Zaujímali sa predovšetkým o inovatívne nezávislé projekty. Projekt v rôznych podobách fungoval od roku 2009. Autorom a zodpovednou osobou za obsah bol Radoslav Augustín. V histórii na projekte spolupracovali i Lukáš Kočišek a Ivan Krasko. Redakcia Mediahub.sk od novembra 2018 na obsahu projektu pokračuje. Doménu Reťazce.sk sme získali od spoločnosti VisuArt, s.r.o. a stala sa súčasťou nášho projektu. Portál Reťazce.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne